fbpx

Wachttijd: coschappen laten anderhalf jaar op zich wachten

Veel geneeskundestudenten hebben een lange wachttijd voordat ze kunnen beginnen aan hun coschappen. De wachttijd kon al hoog oplopen, maar dit is door corona flink toegenomen.

Zo kunnen sommige geneeskundestudenten die dit collegejaar wilden beginnen aan hun coschappen, pas in het voorjaar van 2023 starten. Ze voelen zich voor de gek gehouden door de opleiding. De studie Geneeskunde duurt al best lang, laat staan met een vertraging van anderhalf jaar waar je zelf niets aan kan veranderen. Sommige studenten kunnen hun wachttijd beperken door te ruilen met andere studenten of door hun wetenschappelijke stage naar voren te halen.

Andere geneeskundestudenten zijn minder gelukkig en moeten echt dat anderhalf jaar wachten. Zij moeten hun plannen en ambities bijstellen, omdat ze nu niet op hun eigen gewenste tempo verder kunnen met de opleiding. De wachttijd kunnen ze gelukkig wel goed opvullen, door bijvoorbeeld te werken tijdens wachttijd als doktersassistent of triagist bij een dokterspraktijk of huisartsenpost. Op deze manier kan je alsnog iets bijdragen aan de zorg en leer je ook een hoop.

Werken tijdens wachttijd?
Ga aan de slag als doktersassistent of junior triagist en doe relevante werkervaring op. Verdien tot wel € 22,50 per uur.
Bekijk onze bijbanen!

Ook wordt er veel geruild door de lange wachttijden, er wordt ondertussen zelfs geld geboden op een eerdere startdatum. Zo zijn er studenten die bereid zijn om €2000,-  te betalen voor minder wachttijd. Dit zorgt voor een oneerlijke situatie, doordat studenten die dit geld niet hebben geen manier hebben om te kunnen ruilen.

Een tijdelijke maatregel vanuit de Erasmus Universiteit is om het aantal plekken van dit collegejaar te verhogen en om een compensatieregeling in te stellen voor studenten die langer dan 26 weken moeten wachten. Deze studenten hebben recht op een financiële tegemoetkoming vanuit het profileringsfonds van de universiteit, mits ze ingeschreven staan bij de opleiding.

Vanwege de lange wachttijden is er in april een extra lotingsmoment voor startdata ingesteld door de opleiding, voor studenten die nominaal lopen. Echter, zijn alsnog bijna honderd studenten uitgeloot en hebben helemaal geen startdatum toegewezen gekregen. Zij kunnen dit jaar niet starten met hun coschappen. In augustus mochten ze opnieuw mee loten voor een startdatum, zonder voorrangspositie.

De lange wachttijden zijn niet alleen een probleem van de corona-periode, daarvoor liepen de wachttijden ook al hoog op. Met name in Rotterdam is dit een probleem. Daarom is het belangrijk dat de opleidingen op zoek gaan naar oplossingen op de lange termijn, om de wachttijden zoveel mogelijk te beperken.

×