Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent
Arts voor verstandelijk gehandicapten (Arts VG)
Wil jij je graag specialiseren in een breed terrein, maar je toch focussen op een specifieke doelgroep? Dan is de specialisatie tot arts voor verstandelijk gehandicapten wellicht iets voor jou.
Arts voor verstandelijk gehandicapten (Arts VG)
Het beroep is gericht op het controleren en verbeteren van de gezondheidstoestand van verstandelijk beperkten. Deze populatie heeft vaak meer en ook andere gezondheidsproblemen dan de gemiddelde mens. Denk bijvoorbeeld aan iemand met het syndroom van Down. De kinderen worden vaak geboren met een hartafwijking en er is meer kans op problemen met de ademhaling.
Ook hebben mensen met het downsyndroom vaker problemen met zien en horen. Daarnaast zijn er vaak gedragsproblemen. Zoals je leest komen er al heel wat medische disciplines voorbij. Voor jou als arts de taak om het geheel te behandelen of er adviezen over te geven. Dat doe je natuurlijk niet alleen. Er wordt veel samengewerkt met andere medische disciplines.
De werkzaamheden vinden meestal plaats binnen een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Toch wordt er steeds meer zorg verleend op poliklinieken.
Opleiding Arts voor verstandelijk gehandicapten
De opleiding tot Arts VG duurt drie jaar. In het eerste en derde jaar werk je in een zorginstelling. Je leert steeds zelfstandiger omgaan met de problematiek.
In het tweede jaar zijn er stagemogelijkheden in andere medische vakgebieden, zoals de psychiatrie, klinische genetica of revalidatie. Allemaal disciplines die nuttig zijn voor een arts VG. Een dag in de week vindt er onderwijs plaats in het opleidingscentrum in Rotterdam. De overige praktijkdagen kunnen op meerdere plekken in het land plaatsvinden.