Ons hart kan op veel verschillende manieren schade oplopen. Een oorzaak van schade is een ontsteking van de binnenbekleding en kleppen van het hart, onder medici bekend als endocarditis. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die via de bloedbaan in het hart komen en zich daar innestelen.
Operaties of wondjes aan de huid of in de mond zijn oorzaken van dit probleem. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren als het gaat om endocarditis. Zo hebben patiënten met een kunstklep, aangeboren hartafwijkingen of vernauwde, verkalkte of verslapte hartkleppen een groter risico om ooit endocarditis te krijgen.
Endocarditis heeft grote gevolgen. Zo kan er een klepinsuffciëntie of hartfalen ontstaan. Ook embolieën of ritmestoornissen kunnen voor problemen zorgen. De ontsteking kan plotseling of langzaam ontstaan.
Bij acute endocarditis bemerkt de patiënt een plotseling hoge koorts (39-40 graden), snelle hartslag, ernstige vermoeidheid, bleekheid en pijnlijke gewrichten. Binnen een paar dagen kan de situatie levensbedreigend worden. Patiënten kunnen er
dus aan overlijden.
De subacute variant ontstaat in weken tot maanden. Ook hierbij valt koorts onder de kenmerken. Wel is het nu lager, namelijk 37,5 tot 38,5 graden. Patiënten voelen zich langere tijd ziek en zwak, verliezen gewicht en hebben hoofdpijn. Ook kunnen er kleine, donkere vlekjes op het oogwit, nagelbed of de huid ontstaan (janeway-laesies).
Om de diagnose te stellen zijn echocardiografie, bloedafname en bloedkweken nodig. Antibiotica is de benodigde behandeling. Afhankelijk van de soort bacterie wordt een middel uitgekozen. In het ziekenhuis krijgen de patiënten via een centraal veneuze lijn de medicatie toegediend. Als het niet meer nodig is om het hartritme te controleren kan de behandeling thuis worden voortgezet. Indien de hartklep door de infectie te veel is beschadigd kan het nodig zijn om via een operatie de hartklep te repareren of te vervangen.