fbpx

Even voorstellen: de verpleegkundig specialist

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

In deze rubriek laat ik jullie kennismaken met allerlei functies binnen de gezondheidszorg. Met de een heb je meer te maken dan met de andere, maar iedereen neemt vanuit zijn of haar vakgebied een belangrijke rol in binnen het geheel. Vandaag kun je iets lezen over de verpleegkundig specialist. 

Tijdens mijn coschappen werkte ik voor het eerst samen met een verpleegkundig specialist. In het begin wist ik nog niet zo goed wat die term betekende. Daarom een overzicht zodat jij straks met de nodige kennis aan de samenwerking begint.

Wat is een verpleegkundig specialist?

Zoals de naam al zegt is de verpleegkundig specialist van origine opgeleid als een hbo-verpleegkundige. Daarnaast heeft deze zorgprofessional een aanvullende twee jarige masteropleiding gevolgd, namelijk de ‘master of advanced nursing practice’. Om met de opleiding te starten moet je aan een aantal eisen voldoen:

  • Je moet minimaal 4 jaar actuele en relevante werkervaring hebben in de patiëntenzorg.
  • Daarnaast moet je ingeschreven staan in het register van verpleegkundigen.

De studie is een duale opleiding. Dit betekent dat je het grootste deel van de week lerend aan het werk bent in de zorg met daarnaast ook lesdagen op de hogeschool. Vaak kunnen de kosten van de opleiding worden vergoed door het ziekenhuis waarbinnen je het traject doorloopt.

Wat doet een verpleegkundig specialist?

Door de opleiding te volgen krijg je meer medische kennis. Je wordt verantwoordelijk voor het coördineren van zorg- en behandelprogramma’s. Er vindt daardoor veel overleg plaats met andere verpleegkundige, paramedische en medische collega’s.

Ook ga je een stap verder met het probleemoplossend en analytisch denken. Je ziet patiënten zelfstandig inclusief het diagnosticeren en behandelen van de aandoening. Daarnaast mag je medicatie voorschrijven en een aantal voorbehouden handelingen doen, zoals endoscopieën. Je oriënteert je in een specifieke patiëntengroep. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kindergeneeskunde of patiënten met hartproblemen.

×