fbpx

Functieprofiel regiearts: taken, eigenschappen en opleiding

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Heb jij je weleens afgevraagd wie de verantwoordelijkheid draagt op de huisartsenpost? Of zelfs weleens overwogen om als arts op de huisartsenpost te gaan werken? In dit artikel kom je alles te weten over de regiearts, inclusief informatie over de werkzaamheden en de benodigde opleiding.

Wat doet een regiearts?

Een regiearts werkt op de huisartsenpost. Simpel gezegd komt het erop neer dat je het aanspreekpunt bent voor de triagisten die op dat moment aan het werk zijn. Als regiearts bewaar je het overzicht en help je waar nodig. Triagisten kunnen met jou overleggen als ze er niet helemaal uitkomen. Complexe gesprekken kun je indien nodig overnemen. Daarnaast neemt de regiearts het uiteindelijke besluit over inzet van bijvoorbeeld de ambulance of crisisdienst. Ook oordeel je of er een visitedienst noodzakelijk is. Je trekt dus allerlei conclusies en zorgt dat de meest passende zorg wordt ingezet.

In principe beoordeel en accordeer je alle telefonische contacten die al zijn afgehandeld door de triagist. Waar nodig geef je feedback. Dit is voor veel triagisten een fijne gedachte. Er is altijd iemand die een extra ‘controle’ uitvoert. In de meeste gevallen zijn de gesprekken op de juiste manier afgehandeld, aangezien de triagisten daarvoor zijn opgeleid.

Aanspreekpunt voor externe partijen

Naast dat je het aanspreekpunt bent voor de triagisten, ben je dat ook voor apotheken, ziekenhuizen, ambulance, politie en de crisisdienst. Als zij vragen hebben over een bepaalde casus die door iemand op de huisartsenpost is behandeld, ben jij diegene die ze aan de telefoon krijgen voor eventueel extra overleg. De rol van de regiearts is dus enorm belangrijk!

Regiearts

Hoe word je regiearts?

Om regiearts te worden moet je de opleiding tot huisarts hebben afgerond. Hierna kun je middels een extra scholing de benodigde vaardigheden onder de knie krijgen. Het kan nuttig zijn om al enige ervaring als huisarts te hebben. Dit helpt namelijk bij het inschatten van de mate van urgentie. Hoe meer ervaring je hebt, hoe makkelijker je bepaalde overwegingen en keuzes kan maken.

Vanuit Auxilio wordt een scholing aangeboden om als regiearts aan de slag te gaan. Middels trainingen leer je alle ins en outs van het triageproces, de benodigde (computer)programma’s en de juiste communicatieve vaardigheden. Inzicht krijgen in het verschil tussen de urgentiegerichte benadering en de diagnostische denkwijze is erg belangrijk. De lessen worden fysiek gegeven. Naast de lessen ben je ongeveer 4 uur aan studietijd kwijt. Voor meer informatie of vragen over deze scholing kun je contact opnemen via het contactformulier op deze pagina.

Waar kun je aan de slag?

Als regiearts kun je aan de slag in een huisartsenpost of op een triagecentrum. Aangezien de huisartsenpost open is in de avonden, nachten en weekenden ben je op die momenten aan het werk. Meestal werkt de regiearts daarnaast ook nog gewoon als huisarts. Je zou het kunnen zien als een extra specialisatie.

Eigenschappen

Aangezien het beroep van een regiearts heel veelzijdig is, is het ook belangrijk dat je dit als persoon ook bent. Allereerst is het natuurlijk nodig om genoeg kennis en inzicht te hebben over het telefonisch triëren. Je kan middels de ABCD-methode (op afstand) inschatten wat voor zorg de patiënt nodig heeft. Je denkt aan de ene kant diagnostisch na en aan de andere kant in de mate van urgentie. De schakeling tussen beide is van belang. Zoals hierboven al beschreven leer je dit tijdens de scholing. En hoe langer je als regiearts werkt, hoe makkelijker deze schakeling zal gaan.

Aangezien er veel mensen werkzaam zijn op de huisartsenpost is het nodig om goed samen te werken. Je stimuleert en motiveert de mensen om je heen. Je helpt waar nodig en durft ook beslissingen te nemen. Jij bent immers eindverantwoordelijke.

Om alles in goede banen te leiden is het van belang om het overzicht te bewaren. Je zorgt ervoor dat de werkdruk behapbaar blijft, bewaakt de agenda’s van artsen en triagisten en delegeert opdrachten op passende wijze. Omdat het zo druk kan zijn, is het belangrijk dat je onder enige tijdsdruk en/of met de nodige tegenslag effectief kan blijven presteren. Enige stressbestendigheid komt dus goed van pas. Bij problemen zoek je naar een doelgerichte oplossing. Flexibel zijn is dus ook een pré.

Er vindt veel overleg plaats in dit werkveld. Daarom is goede communicatie cruciaal. Je luistert aandachtig en vraagt ontbrekende informatie op. Het op de juiste manier overdragen van informatie is van essentieel belang. Daarnaast probeer je het gehele proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je geeft anderen feedback, maar vraagt en ontvangt dit zelf ook.

×