Ben je aan het nadenken over een betekenisvolle carrière in de zorg, waarbij je nauw contact hebt met patiënten en jouw rol van onschatbare waarde is? Dan zou een loopbaan als doktersassistent(e) in de huisartsenzorg weleens een goede keuze kunnen zijn! In dit artikel verkennen we de diverse wegen die je in Nederland kunt bewandelen om doktersassistent(e) te worden.
Hoe word ik doktersassistent(e)?

Wat doet een doktersassistente?
Een doktersassistente werkt nauw samen met artsen en heeft vaak het eerste contact met patiënten. Ze fungeren als het eerste aanspreekpunt van de huisartsenpraktijk en vervullen een essentiële rol. Doktersassistenten beantwoorden vragen van patiënten, plannen afspraken in, verzorgen herhaalrecepten en voeren telefonische triage uit. Telefonische triage houdt in dat ze, wanneer een patiënt belt om een afspraak te maken, de urgentie van de klachten beoordelen om te bepalen of er bijvoorbeeld sprake is van een spoedafspraak.
Naast administratieve taken voeren doktersassistenten ook zelf kleine medische handelingen uit, zoals het uitspuiten van oren, het toedienen van injecties en het aanstippen van wratten. Ze voeren tevens bepaalde onderzoeken uit voor de arts, zoals urineonderzoek en het meten van de bloedsuikerspiegel.
Hoe word je doktersassistente?
Er zijn tenminste drie routes om doktersassistent(e) te worden in Nederland:
- Een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)
Bij de BBL-opleiding werk je bij een werkgever en breng je ongeveer 20% van je tijd door op school. - Een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) op MBO niveau 4
Bij de BOL-opleiding breng je ongeveer 60% van je tijd op school door en loop je stage. De opleiding duurt doorgaans twee tot drie jaar. - Via de derde leerweg
De derde leerweg is gericht op een korte bijscholing of omscholing. Via Auxilio kun je op deze manier al in 11 maanden je diploma behalen.
Waar kun je werken?
Als doktersassistent(e) kun je in verschillende zorgorganisaties werken waar artsen werkzaam zijn. De meest voorkomende werkplekken zijn huisartsenpraktijken en ziekenhuispoliklinieken.
Werken bij een huisartsenpraktijk
Wanneer je als doktersassistent(e) in een huisartsenpraktijk werkt, heb je de mogelijkheid om diverse ervaringen op te doen. Je hebt veel één-op-één contact met patiënten, zowel telefonisch als tijdens fysieke consulten. In deze functie leer je veel over telefonische triage. Daarnaast draai je je eigen spreekuur, waarbij je bijvoorbeeld bezig bent met het uitspuiten van oren, het toedienen van injecties en het aanstippen van wratten. Werken in een huisartsenpraktijk biedt een intiemere werkomgeving in vergelijking met een ziekenhuis. Praktijken zijn vaak kleinschalig, waardoor er meer ruimte is voor persoonlijk contact met patiënten.
Werken bij een ziekenhuis
Als doktersassistent(e) in een ziekenhuis beheer je de telefoon en ben je meer bezig met administratieve taken. Je ontvangt en begeleidt patiënten op de polikliniek en assisteert de arts in de behandelkamer. Het werk in een ziekenhuis kan hectischer zijn, vooral tijdens drukke periodes. Je kunt te maken krijgen met een grote verscheidenheid aan medische aandoeningen en specialisaties.
Eigenschappen
Als doktersassistent(e) is zorgvuldigheid van groot belang, zowel tijdens spreekuren als bij administratieve taken. Communicatieve vaardigheden zijn essentieel, omdat je veel met patiënten in gesprek bent. Je moet goed kunnen luisteren en empathisch zijn om de behoeften en zorgen van de patiënten te begrijpen. Stressbestendigheid is ook nodig, aangezien je in de huisartsenzorg met onverwachte situaties te maken kunt krijgen. Je moet in staat zijn om kalm te blijven en effectief te handelen, zelfs onder druk.
Salaris
Het salaris van een doktersassistent(e) is conform de CAO Huisartsenzorg en varieert meestal tussen ongeveer €2.300 en €3.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en dienstjaren.
Doktersassistente worden
Heb je interesse in de opleiding tot Doktersassistent(e) en spreekt de combinatie van werken en leren jou aan?
Dan is onze verkorte opleiding tot Doktersassistent(e) wat voor jou! Wij bieden een uniek traject aan waarbij je tijdens je opleiding al een leer-werk-vergoeding ontvangt en bovendien de opleidingskosten volledig vergoed kan krijgen. Wil je meer weten over hoe jij doktersassistente kan worden? Kijk dan snel op deze pagina!