fbpx

Hoe word ik doktersassistent(e)?

Ben je aan het nadenken over een betekenisvolle carrière in de zorg, waarbij je nauw contact hebt met patiënten en jouw rol van onschatbare waarde is? Dan zou een loopbaan als doktersassistent(e) in de huisartsenzorg weleens een goede keuze kunnen zijn! In dit artikel verkennen we de diverse wegen die je in Nederland kunt bewandelen om doktersassistent(e) te worden.

hoe word ik doktersassistent

Wat doet een doktersassistente?

Als je aan de doktersassistent denkt, denk je in eerste instantie misschien aan de huisartsenpraktijk. Dat is namelijk de plek waar je zeker weet dat je een doktersassistent tegenkomt. Maar daarnaast kan je als doktersassistent ook in het ziekenhuis aan de slag.

Maar wat zijn dan eigenlijk de werkzaamheden van de doktersassistent? Veelzijdig en afwisselend is het in ieder geval. Iedere dag is namelijk anders. Triëren is een belangrijk onderdeel van de baan. Je kan door een aantal vragen te stellen een inschatting maken van ernst van de klacht. Hoe dringend moet de patiënt geholpen worden? En wat voor zorg heeft die patiënt nodig? De doktersassistent is eigenlijk de poortwachter van een praktijk.

Naast administratieve taken voeren doktersassistenten ook zelf kleine medische handelingen uit, zoals het uitspuiten van oren, het toedienen van injecties en het aanstippen van wratten. Ze voeren tevens bepaalde onderzoeken uit voor de arts, zoals urineonderzoek en het meten van de bloedsuikerspiegel.

Hoe word je doktersassistente?

Er zijn tenminste drie routes om doktersassistent(e) te worden in Nederland:

  • Een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)
    Bij de BBL-opleiding werk je bij een werkgever en breng je ongeveer 20% van je tijd door op school.
  • Een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) op MBO niveau 4
    Bij de BOL-opleiding breng je ongeveer 60% van je tijd op school door en loop je stage. De opleiding duurt doorgaans twee tot drie jaar.
  • Via de derde leerweg, ideaal voor zij-instromers
    De derde leerweg is gericht op een korte bijscholing of omscholing. Via Auxilio kun je op deze manier al in 11 maanden je diploma behalen. De opleiding duurt 11 maanden, een stuk korter dan bovenstaande opleidingen. In de eerste 10 weken krijg je 2 dagen per week fysiek onderwijs en studeer je 1 dag per week thuis. In deze weken leer je onder andere hoe je een patiënt te telefonisch te woord kan staan en hoe je de triage uitvoert. Vanaf de 11 e week heb je 1 dag per week fysiek onderwijs en werk je 2 dagen per week in een huisartsenpraktijk. Gedurende deze weken oefenen je verder met de triage en leer je de medische handelingen aan. Een voordeel van deze opleiding is, is dat er de mogelijkheid bestaat om de opleiding volledig vergoed te krijgen en daarnaast tot €1500,- vergoeding te ontvangen.

De opleiding tot doktersassistent duurt bij de meeste opleidingen 2 tot 3 jaar. In die jaren krijg je les om alle benodigde kennis op te doen. Daarnaast leer je allerlei vaardigheden dien nodig zijn om het beroep uit te oefenen. Ook loop je verschillende stages om je opgedane kennis in de praktijk te brengen.

Waar kun je werken?

Als doktersassistent(e) kun je in verschillende zorgorganisaties werken waar artsen werkzaam zijn. De meest voorkomende werkplekken zijn huisartsenpraktijken en ziekenhuispoliklinieken.

Werken bij een huisartsenpraktijk

Wanneer je als doktersassistent(e) in een huisartsenpraktijk werkt, heb je de mogelijkheid om diverse ervaringen op te doen. Je hebt veel één-op-één contact met patiënten, zowel telefonisch als tijdens fysieke consulten. In deze functie leer je veel over telefonische triage. Daarnaast draai je je eigen spreekuur, waarbij je bijvoorbeeld bezig bent met het uitspuiten van oren, het toedienen van injecties en het aanstippen van wratten. Werken in een huisartsenpraktijk biedt een intiemere werkomgeving in vergelijking met een ziekenhuis. Praktijken zijn vaak kleinschalig, waardoor er meer ruimte is voor persoonlijk contact met patiënten.

Werken bij een ziekenhuis

Als doktersassistent(e) in een ziekenhuis beheer je de telefoon en ben je meer bezig met administratieve taken. Je ontvangt en begeleidt patiënten op de polikliniek en assisteert de arts in de behandelkamer. Het werk in een ziekenhuis kan hectischer zijn, vooral tijdens drukke periodes. Je kunt te maken krijgen met een grote verscheidenheid aan medische aandoeningen en specialisaties.

Eigenschappen

Als doktersassistent(e) is zorgvuldigheid van groot belang, zowel tijdens spreekuren als bij administratieve taken. Communicatieve vaardigheden zijn essentieel, omdat je veel met patiënten in gesprek bent. Je moet goed kunnen luisteren en empathisch zijn om de behoeften en zorgen van de patiënten te begrijpen. Stressbestendigheid is ook nodig, aangezien je in de huisartsenzorg met onverwachte situaties te maken kunt krijgen. Je moet in staat zijn om kalm te blijven en effectief te handelen, zelfs onder druk.

Salaris

Het salaris van een doktersassistent(e) is conform de CAO Huisartsenzorg en varieert meestal tussen ongeveer €2.300 en €3.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en dienstjaren.

Doktersassistente worden

Heb je interesse in de opleiding tot Doktersassistent(e) en spreekt de combinatie van werken en leren jou aan?

Dan is onze verkorte opleiding tot Doktersassistent(e) wat voor jou! Wij bieden een uniek traject aan waarbij je tijdens je opleiding al een leer-werk-vergoeding ontvangt en bovendien de opleidingskosten volledig vergoed kan krijgen. Wil je meer weten over hoe jij doktersassistente kan worden? Kijk dan snel op deze pagina!

×