Dat het menselijk lichaam ontzettend vindingrijk is en zich goed aan kan passen aan zijn omgeving, was misschien wel al bij je opgekomen. Mensen die hoog in de bergen leven, hebben bijvoorbeeld vaak grotere longen door de lagere luchtdruk. Maar wist je ook dat je milt zich aan kan passen aan je omgeving?
De Bajau is een bevolkingsgroep die behoort tot de Austronesische volken van maritiem Zuidoost-Azië. Dat ligt tussen Noord-Kalimantan en de Filipijnen. Zij leven traditioneel van de onderwaterjacht en brengen daarmee ook veel tijd onder water door.
Een deel leeft in Sulawesi van de onderwaterjacht. Met speren jagen de Bajau op onder andere vissen en zeekomkommers. Deze zeenomaden hebben hierdoor een milt dat tot zo’n 50% groter is. De milt kan hierdoor meer bloed opslaan en geeft gedurende een langere tijd zuurstofrijk bloed af, waardoor de Bajau voor langere tijd onder water kunnen blijven. Door genetische evolutie heeft het zich kunnen ontwikkelen tot een vergroting van anderhalf maal zoveel. Bij andere volken in de buurt is de milt juist van normale formaat.
Door de grote milt kan de Bajau veel langer onder water blijven om op vissen te jagen. Super handig!