fbpx

Uitgelicht Tropengeneeskunde

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Heb je altijd al gedroomd van een carrière als arts in het buitenland, vooral in tropische gebieden? Dan is de specialisatie tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde wellicht iets voor jou. Deze opleiding biedt de mogelijkheid om je verder te specialiseren na het behalen van je masterdiploma geneeskunde. Het is een relatief nieuwe opleiding die van groot belang is, niet alleen voor het buitenland, maar ook voor de Nederlandse samenleving en gezondheidszorg.

Tijdens de specialisatie tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde leer je alles wat nodig is om een dieper inzicht te krijgen in epidemieën, importziekten en andere aspecten van de tropengeneeskunde. Daarnaast speelt interculturele geneeskunde, public health en het management van de gezondheidszorg een belangrijke rol. Je leert hoe je zorg kunt verlenen, zelfs onder armoedige en uitdagende omstandigheden.

De opleiding bestaat uit twee klinische onderdelen waarin je werkzaam bent in een Nederlands ziekenhuis. Je kunt kiezen tussen chirurgie of kindergeneeskunde en obstetrie/gynaecologie. Daarnaast omvat de opleiding ook een klinisch onderdeel dat in het buitenland plaatsvindt. Er worden tevens regelmatig studiedagen georganiseerd waarin onderwijs wordt gegeven over onderwerpen zoals public health. De klassieke opleidingsstroom omvat de onderdelen heelkunde en verloskunde/gynaecologie. Er is echter ook een alternatieve Moeder & kindstroom waarin je de heelkunde inruilt voor kindergeneeskunde.

De duur van de opleiding is 2 jaar en 3 maanden. Elk jaar is er plaats voor ongeveer 20 à 25 basisartsen, verspreid over verschillende opleidingslocaties in heel Nederland.

×