fbpx

Oplopende wachtlijsten GGZ

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Je hebt het vast weleens in het nieuws gelezen, de lange wachttijden bij de GGZ. Het lijkt de laatste jaren een steeds groter probleem te worden. Corona heeft daar duidelijk op een negatieve
manier aan bijgedragen. Maar hoe lang zijn die wachtlijsten nou eigenlijk?

Een aantal maanden geleden werd er door de voorzitter van de Nederlandse ggz aan de bel getrokken. Op dit moment zijn er ongeveer 30000 mensen langer aan het wachten op psychische hulp dan officieel is toegestaan. De vraag neemt toe, maar het aanbod aan hulp blijft gelijk of daalt zelfs. Er is een groot tekort aan werknemers binnen de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast is het verzuim groot en zijn medewerkers regelmatig langdurig ziek.

Voordat corona een rol begon te spelen, waren er verschillende initiatieven gestart om het probleem op te lossen. Maar door de pandemie lukt dit niet meer zonder hulp van andere instanties of de regering.

NOS op 3 heeft een overzichtelijke website gemaakt waarin het probleem door middel van animaties erg duidelijk wordt geschetst. Je doorloopt de route naar een ggz-aanbieder waarbij je begint bij je huisarts. Je wordt al snel doorgestuurd naar de praktijkondersteuner ggz. Twee weken later heb je dat gesprek erop zitten en wordt je weer doorverwezen. Dit maal naar een specialist in een ggz-kliniek. En dan begint helaas pas het echte wachten. De wachttijd voor een basis-GGZ afspraak duurt op dit moment gemiddeld 70 dagen. Is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis, dan duurt het gemiddeld zelfs 126 dagen…

Hopelijk gaan de betrokken instanties binnenkort weer om de tafel, want we hebben nu wel lang genoeg gewacht.

×