fbpx

Spreekuurondersteuner Huisarts: over functie & opleiding

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

De huisartsenzorg raakt steeds meer overbelast. De spreekuren van huisartsen zitten bomvol waardoor patiënten regelmatig moeten wachten totdat ze de huisarts kunnen zien en spreken. Complexe problemen krijgen vaak voorrang op de minder dringende klachten. Daarnaast komen er gedurende de dag allerlei kleine spoedgevallen tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan een brandwond, een bloedneus of een verstuikte enkel. Gelukkig is er naast de huisarts iemand in de praktijk die bovenstaande problemen zelfstandig kan oplossen, namelijk de Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH). Benieuwd wat deze functie verder allemaal inhoud en welke opleiding je nodig hebt? Lees dan snel verder.

Wat doet een spreekuurondersteuner huisarts (SOH)?

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat de spreekuurondersteuner dan doet. Zoals de naam al zegt ondersteun je de huisarts. Je handelt zelfstandig specifiek geselecteerde klachten af. Deze klachten staan in de tabel hieronder.

Klachten behandeld door SOH
Acute Keelpijn Bloedneus
Acute rhinosinusitis 1e en 2e graads brandwonden
Inversietrauma enkel Teenletsel II-V
Teken- en insectenbeten Traumatische wonden en bijtwonden
Acute urticaria Tand door de lip
Cystitis Subunguaal hematoom

 

Deze klachten komen relatief veel voor. Hierdoor kun je snel bekwaam worden in het zien van deze klachten. Als SOH kan je de situatie zelfstandig inschatten en semi-spoedeisende hulp verlenen. Hierdoor wordt de rust in de praktijk bewaard.

De SOH:

  • Neemt de anamnese af;
  • Voert het lichamelijk onderzoek uit;
  • Bepaald een diagnose met bijpassend beleid.

Mocht je er niet helemaal uitkomen dan is de huisarts wel beschikbaar voor vragen. Ook voor het autoriseren van bepaalde zaken kan je de huisarts inschakelen.

Opleiding SOH

Hoe word je spreekuurondersteuner huisarts (SOH)?

Om SOH te worden moet je een opleiding volgen. Voordat je deel mag nemen aan de opleiding moet je in het bezit zijn van minimaal een doktersassistent (MBO 4) diploma.

Ook bij Auxilio kan je de opleiding tot Spreekuurondersteuner Huisarts volgen. Het omvat verschillende modules die ervoor zorgen dat je de juiste competenties ontwikkeld om als SOH aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan consultvoering. Het is natuurlijk van belang dat je weet hoe je efficiënt anamnese moet afnemen en aan de hand daarvan middels klinisch redeneren de juiste werkdiagnose vindt. Je leert hoe je zelfstandig de meest voorkomende klachten van een huisartsenpraktijk kan afhandelen.

De opleiding bevat 36 fysieke contacturen. Daarnaast staat er 20 uur gereserveerd voor het doorlopen van de e-learnings en het doornemen van literatuur. Dit alles wordt afgesloten met een toets welke een combinatie is van een praktijkexamen en een kennistoets. Tijdens het praktijkexamen wordt gekeken naar de consultvaardigheden van de student.

Al met al zou de opleiding in 16 tot 20 weken voltooid kunnen worden.

Welke eigenschappen komen van pas?

Als Spreekuurondersteuner Huisarts doe je net dat beetje extra in de huisartsenpraktijk. Je staat als het ware tussen de doktersassistentes en de huisarts in. Met jouw achtergrond als doktersassistent weet je goed hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Maar door de extra kennis en kunde kan je ook beter inschatten waar de huisarts zich mee bezig houdt.

Aangezien je als SOH veel zelfstandig aan het werk bent is het nodig dat je zelf beslissingen durft te nemen. Hoe langer je aan het werk bent, hoe makkelijker dat gaat. Het is een pré als je van enige uitdaging houdt. Daarnaast is het handig om goede communicatieve vaardigheden te hebben. Je voert namelijk veel gesprekken met patiënten. Maar naast het contact met de patiënt heb je natuurlijk ook contact met de doktersassistentes en de huisartsen. Bij toch wat lastige casuïstiek is het nodig om het de huisarts te overleggen. Het geven van een korte en bondige overdracht is dan van belang.

×