fbpx

Tokofobie, doodsangst voor een bevalling

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Ooit de term ‘tokofobie’ voorbij horen komen? Het is de extreme angst om te bevallen, zo erg dat vrouwen zwangerschap vermijden ondanks dat er wel een kinderwens is. Bij een bevalling komt altijd een vorm van angst kijken. Bij gezonde spanning kunnen de vrouwen zich er overheen zetten en dus positief de bevalling starten. Bij tokofobie wordt er alles aan gedaan om de bevalling te ontwijken.

Er zijn twee vormen te onderscheiden. Bij primaire tokofobie is de vrouw voor het eerst zwanger. Er is vaak geen duidelijke oorzaak te vinden voor de heftige angst. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld
negatieve bevallingservaringen hebben gehoord of slachtoffer zijn van seksueel trauma. Vaak is er wel een bepaalde gevoeligheid voor angst waardoor de gedachten snel kunnen uitgroeien tot iets groots. De angst kan gaan over het verliezen van controle, pijn of zelfs de dood.

Secundaire tokofobie ontstaat na eerder bevaltrauma, zoals extreem bloedverlies, problemen met de baby of het krijgen van medische ingrepen. Er ontstaat angst dat het bij de volgende bevalling precies hetzelfde gebeurd. Een vaak reële angst.

De kans bestaat dat vrouwen met tokofobie in een vicieuze cirkel belanden. Door stress en angst kan het lichaam niet voldoende oxytocine aanmaken terwijl dit juist nodig is om de bevalling te starten. Hierdoor kan de ontsluiting niet verder gaan, ontstaat er meer pijn en is de kans op medisch ingrijpen groter. De angst wordt dus werkelijkheid.

Het is belangrijk om de angsten te bespreken. Ook gespecialiseerde hulp middels coaching of cognitieve gedragstherapie kan nodig zijn.

×