fbpx

Uitgelicht! Luchtvaartgeneeskunde

Luchtvaartgeneeskunde is een andere tak van sport. Hoog in de bergen kan het lichaam veel te verduren krijgen door bijvoorbeeld drukverschillen, ditzelfde geldt voor het vliegen in een vliegtuig of helikopter. Piloten en andere luchtvarenden kunnen hier op den duur mee te maken krijgen. De luchtvaartgeneeskundige draagt bij aan hun gezondheid.

Luchtvaartgeneeskunde betrokkenheid

Als luchtvaartgeneeskundige ben je betrokken bij de keuringen en medische behandelingen van onder andere piloten. Door hun werk kunnen zij te maken krijgen met risico’s als hypoxie, trillingen en straling. Als luchtvaartgeneeskundige is het belangrijk om deze risico’s te beperken of onder controle te krijgen. Daarbij speel je ook een belangrijke rol in de medische keuringen: is de bemanning wel fit genoeg om de lucht in te gaan? Naast deze preventieve rol, houd je je ook bezig met onderzoek naar luchtvaartongevallen.

Luchtvaartgeneeskunde is geen erkende specialisatie, wat maakt dat je geen aparte BIG-registratie krijgt voor de specialisatie. Je volgt een basiscursus die je opleidt tot Medical Examiner voor vliegers. Je wordt vervolgens geautoriseerd door de Inspectie Verkeer en Waterstaat, wat je Authorized Medical Examiner (AME) maakt. Er zijn jaarlijks 20 opleidingsplaatsen aan het Centrum voor Mens en Luchtvaart te Soesterberg.

×