Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent
Uitgelicht! Reumatologie
Gewrichten, botten en spieren zijn de belangrijkste onderdelen als het gaat om bewegen. Maar wat als er in 1 van die systemen zich een probleem voordoet? Dan zou het kunnen zijn dat je wordt doorgestuurd naar de reumatoloog.
Het specialisme Reumatologie
De reumatologie is een erg gevarieerd specialisme. Je ziet patiënten van alle leeftijden met bijvoorbeeld:
- gewrichtsontstekingen;
- degeneratieve gewrichtsafwijkingen;
- auto-immuunziekten;
- lokale of andere niet-traumatische pijn van het bewegingsapparaat;
- of stofwisselingsziekten die leiden tot problemen met de botten of gewrichten.
Bekende ziektebeelden zijn reumatoïde artritis, jicht, artrose en SLE. Maar als reumatoloog ben je niet alleen bezig met gesprekken en lichamelijk onderzoek op de poli. Ook het analyseren van synoviaal vocht, het beoordelen van röntgenfoto’s en het maken van echo’s behoort tot de werkzaamheden. Een ander leuk onderdeel van het vak is dat je vaak langdurig bij patiënten betrokken blijft aangezien het vaak om chronische aandoeningen gaat. Het vinden van een passende behandeling bij de individuele patiënt is daardoor erg belangrijk.
Naast overleg met je collega reumatologen spreek je ook vaak met huisartsen, paramedici of orthopedisch chirurgen.
Opleiding tot Reumatoloog
De opleiding tot reumatoloog duurt 6 jaar waarvan drie jaar interne geneeskunde en drie jaar reumatologie. Tijdens de opleiding krijg je steeds meer kennis en ervaring op het gebied van (chronische) poliklinische patiënten, spoedpatiënten, consulten en wetenschap. Ook oefen je met puncteren en echografie. Er zijn jaarlijks 19 opleidingsplekken beschikbaar.