fbpx

Uitgelicht: wat doet een Anesthesioloog?

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Vind je het leuk om op OK te staan, maar wil je liever niet werken binnen een snijdend specialisme?
Misschien dat een baan als anesthesioloog dan iets voor jou is.

Zoals je mogelijk al weet is de anesthesiologie betrokken bij het verdoven en in slaap brengen van een patiënt voor een operatieve ingreep. Tijdens de operatie ben je verantwoordelijk om de vitale lichaamsfuncties in de gaten te houden. Denk aan de hartslag en saturatie. Het begrijpen van de fysiologie van het menselijk lichaam is dus erg van belang. Je moet alvast vooruit kunnen denken aan de hand van de gegevens die je op dat moment hebt. Ook moet je snel kunnen handelen in een situatie waarbij de patiënt opeens achteruit gaat. Daarnaast blijf je na de ingreep ook nog even betrokken bij de patiënt.

Op de uitslaapkamer kan jouw expertise soms nodig zijn. Maar eigenlijk begint jouw werk al voor de operatie. Tijdens een poliklinisch of telefonisch consult schat je in hoe de conditie van de patiënt is en of de benodigde ingreep kan plaatsvinden.

Het is een baan waarin je veel samenwerkt met onder andere chirurgen en OK-assistenten. Communicatie is dus erg belangrijk. Maar ook technische kennis speelt een grote rol. De opleiding duurt 5 jaar, waarbij er jaarlijks plek is voor 61 nieuwe AIOS’en.

Tijdens de opleiding ben je betrokken bij de pre-, peri- en postoperatieve anesthesiologische zorg. Zowel bij operatieve als diagnostische ingrepen. Ook bevat de opleiding een stage van 3 maanden bij het pijncentrum. Daar leer je alles over pijnbehandeling bij patiënten met acute en chronische pijn. Dit is namelijk ook een onderdeel van de anesthesiologie.

×