fbpx
Opleiding SOH

Opleiding Spreekuurondersteuner huisartsen - SOH

Per 2023 verzorgt Auxilio voor de dagpraktijken en huisartsenposten de opleiding tot Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH). Doktersassistenten en triagisten leren in deze opleiding om veelvoorkomende klachten zelfstandig af te handelen. De extra taken dragen positief bij aan de kwaliteit van zorg en het werkplezier.

Wat doet een Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH)?

Een Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH) is opgeleid om zelfstandig veelvoorkomende ingangsklachten af te handelen. Door als SOH te werken, voeg je een boeiende dimensie toe aan je huidige werk. Je doet uitdagend werk en ondersteunt de huisarts door veilig en verantwoord patiënten zelfstandig te beoordelen en behandelen. Op deze manier draag je bij aan de toegankelijkheid van de eerstelijnszorg.

Opleiding tot Spreekuurondersteuner huisarts

Programma opleiding SOH

De opleiding tot Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH) omvat diverse modules die zorgvuldig zijn ontworpen om je competenties te ontwikkelen en zelfstandig veelvoorkomende klachten af te handelen.

  • In de module Consultvoering leer je efficiënt anamneses afnemen en klinisch redeneren.
  • De KNO-klachtenmodule behandelt onder andere acute keelpijn en oorpijn.
  • Met de module Bovenste en Onderste Extremiteiten krijg je kennis over de anatomie en pathologie van de ledematen, inclusief het afhandelen van bijbehorende klachten.
  • De module Huid en Wondzorg richt zich op het zelfstandig afhandelen van traumatische wonden, brandwonden en meer, inclusief basisvaardigheden voor wondverzorging.

Daarnaast zijn er optionele modules: Oogklachten, Urineweginfecties & katheteriseren, en Chronische wondzorg. In deze modules leer je meer over de tot de module behorende ingangsklachten.

Werving en selectie door Auxilio

Studielast en examinering

De opleiding omvat 36 fysieke contacturen, 20 uur voor het doorlopen van de e-learnings en literatuurstudie ter voorbereiding op de modules.
De toetsing vindt plaats door het maken van een posttoets in combinatie met een praktijkexamen waarbij de kandidaat 2 consultvoeringen uitvoert (totaal 3 uur). Voor het behalen van het SOH-certificaat wordt een 100% aanwezigheid gesteld. Alle onderdelen moeten met een voldoende (> 5,5) zijn afgerond.

De doorlooptijd van de opleiding is 16-20 weken waarbij de startbijeenkomst en module 1 plaatsvinden in week 1 en 2 van de opleiding. Daarna vinden module 2, 3 en 4 plaats om de 3 weken, zodat de kandidaat in de gelegenheid is om zich voor te bereiden op de volgende bijeenkomst en tijd en gelegenheid heeft om het geleerde in de praktijk toe te passen onder begeleiding van de opdrachtgever.

Accreditatie opleiding tot SOH

De opleiding is geaccrediteerd door de Commissie Accreditatie Deskundigheidsbevordering Doktersassistenten met 36 accreditatiepunten. Wij zijn een CRKBO-geregistreerde opleidingsinstelling en een gecertificeerd opleider in triage.

Toelatingseisen opleiding Spreekuurondersteuner Huisartsen (SOH)

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot Spreekuurondersteuner huisarts – SOH, dient er minimaal een afgeronde MBO-opleiding Doktersassistent (MBO 4) in het bezit te zijn.

Startdata & opleidingskosten

De opleiding tot SOH bieden we gedurende het hele jaar aan. De opleidingskosten bedragen € 2050,-.

Interesse of vragen? Neem contact met ons op!

×