De studie Geneeskunde is een lang traject. Gelukkig zijn er gedurende de studie al mogelijkheden om in de zorg aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als junior triagist. Maar wat houdt deze functie precies in en hoe ervaren onze junior triagisten dit? Dat gaan we in dit artikel verder uitdiepen.
Wat doet een junior triagist?
De junior triagist is voor patiënten het eerste aanspreekpunt van een huisartsenpost of huisartsenpraktijk. Dat betekent dat je als triagist aan de telefoon patiënten te woord staat en in moet grijpen wanneer dat noodzakelijk is. Aan de telefoon stel je vast wat de hulpvraag is van de patiënt en bepaal je de urgentie van de klachten: moet iemand direct langskomen, misschien zelfs met spoed naar het ziekenhuis gaan, of kan iemand het nog een dag aankijken? Je werkt nauw samen met collega-triagisten, huisartsen en doktersassistenten.
Hoe ziet de werkdag van een junior triagist eruit?
Aan het begin van de dag moeten er natuurlijk de benodigde systemen opgestart worden. Sommige junior triagisten werken vanuit een callcenter en niet vanuit de huisartsenposten/- praktijken zelf. Dan moet er aan het begin van de dag een schema gemaakt worden om te bepalen welke triagist er bij welke praktijk staat ingedeeld en wie er wanneer pauze kan houden. Vervolgens wordt er alvast gecontroleerd wanneer er nog plekken open staan op de agenda en of er nog to-do’s open staan van de dag ervoor.
Als junior triagist zit je vooral aan de telefoon. Je voert de triage uit van patiënten die met klachten naar de praktijk bellen, je herhaalt recepten en belt zo nodig voor overleg met specialisten en het lab. Het lijkt misschien alsof er weinig variatie in het werk zit, maar elke patiënt en daarmee ook elk telefoontje is natuurlijk anders. Het is van belang om bij elk telefoontje goed te bepalen wat een patiënt precies wil, wat de klacht van de patiënt is (en hoe urgent deze is) en hoe de patiënt communiceert.
De werkdag eindigt met een laatste overleg met je collega’s, waarna het pand netjes wordt afgesloten. Er zit weer een dag vol belangrijk en voldaan werk op!