fbpx

Onregelmatige diensten in de verpleging

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

De een vindt het verschrikkelijk, de ander juist geweldig: de onregelmatige diensten in de zorg. Als verpleegkundige ontkom je er bijna niet aan. Hier een kort overzicht met wat handige tips.

Wat zijn onregelmatige diensten?

Met onregelmatige diensten bedoelt men dat je een onregelmatig rooster hebt. De ene week werk je alleen maar dagdiensten, bijvoorbeeld 5 dagen van 7.00 tot 16.00. De andere week werk je twee dagen van 15.30 tot 23.30 en drie nachtdiensten die beginnen om 23.30.  Twee heel verschillende weken met toch evenveel uren.

Hoeveel nachtdiensten mag je doen volgens de wet?

Volgens de rijksoverheid mag je in een periode van 16 weken maximaal 36 nachten werken. Soms staat er in een cao dat dit vaker is toegestaan. Daarnaast is er minimaal 14 uur rust nodig na een nachtdienst. Ook hier geldt weer een uitzondering. Hooguit 1 keer per week mag de rusttijd 8 uur zijn, maar alleen als het vanuit je werk echt niet anders kan.

De voordelen van onregelmatige diensten

Een voordeel van de diensten in de avond- of nacht is de onregelmatigheidstoeslag. Je krijgt een hoger bruto uurloon als je werkt tijdens onregelmatige uren. Onregelmatige uren zijn de avond- en nachturen, maar ook de zaterdag, zon- en feestdagen.

Zelf heb ik nog geen ervaring met de onregelmatige diensten. Maar een vriendin werkt sinds een paar jaar als verpleegkundige in een ziekenhuis. Zij heeft inmiddels wel genoeg ervaring. Persoonlijk vindt ze het prettig om haar diensten in blokken in te delen:

  • Hiermee bedoelt ze dat ze drie nachtdiensten aan elkaar koppelt, gevolgd door 1 à 2 vrije dagen.
  • Hierna gaat ze voor minimaal twee dagen een nieuw blok in, bijvoorbeeld van dagdiensten.

Door het op deze manier in te delen wordt je rooster niet te chaotisch. Ook kan je lichaam wat wennen aan het ritme wat je op dat moment nodig hebt. Daarnaast gaf ze als tip dat het verstandig is om een paar uurtjes te slapen voordat je een nachtdienst ingaat. Als het erg druk is op de afdeling kan het maar zo zijn dat je een nacht moet doorhalen. Door van te voren even te slapen kom je redelijk uitgerust op je werk en kun je heel wat uren vooruit. Op de een of andere manier heeft je lichaam door dat je een nachtdienst in gaat waardoor het slapen relatief eenvoudig gaat.

Werken zonder onregelmatige diensten

Ben je verpleegkundige en wil je af van de onregelmatige diensten? Via ons kun je in de zorg blijven werken, maar dan tijdens kantooruren. Dit doe je door  aan de slag te gaan als triagist in de dagzorg. Lees hier meer over deze functie.

×