Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent
Werken tijdens wachttijd geneeskunde: de beste bijbanen
Een groot deel van de opleidingen geneeskunde in Nederland kent wachttijd tussen de bachelor en de start van de coschappen. Bij de ene is dit enkele weken, bij de ander enkele maanden tot zelfs jaren. Je kan in die periode lekker relaxen en veel op vakantie gaan. Maar werken is natuurlijk ook een optie. Ervaring opdoen en geld verdienen. Een win-win situatie. Maar wat zijn nou de beste bijbanen voor relevante werkervaring? Hieronder een overzicht van een aantal van die banen.
Werken als Junior triagist in je wachttijd
Als Junior Triagist ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten die bellen met de huisartsenpost waar je op dat moment voor trieert. Jij beoordeelt aan de hand van het verhaal van de beller de mate van urgentie. Je leert de juiste medische vragen te stellen waardoor je de situatie van de patiënt helemaal begrijpt. Hierna geef je medisch advies en de nodige instructies. Soms is er meer hulp nodig en verwijs je patiënten naar de huisartsenpost.
Indien er sprake is van spoed of een ander medisch noodgeval zet je de juiste zorg in. Denk bijvoorbeeld aan een afspraak op de spoedeisende hulp of het sturen van een ambulance. Dit alles doe je onder supervisie van een aanwezige arts. Enorm leerzaam natuurlijk! De ervaring komt goed van pas tijdens de coschappen of je verdere loopbaan.
Een voordeel is dat je dit bijbaantje zowel in wachttijd kunt doen als wanneer je eenmaal begonnen bent met je coschappen. De diensten zijn namelijk vooral in de avond- en weekenduren. Daarnaast verdien je heel goed, namelijk tot wel €22,50 per uur. Bij Auxilio kan je een opleiding volgen om als junior triagist aan de slag te gaan. Zo weet je zeker dat je vol vertrouwen aan het werk kan gaan.
Bekijk de vacature voor Junior Triagist (geneeskundestudent)
Werken als Dokersassistente in je wachttijd
Als geneeskundestudent kun je na het doorlopen van een korte opleiding ook als doktersassistent aan de slag. Als doktersassistent ben je breed inzetbaar in de huisartsenpraktijk. Je ondersteunt de andere assistenten bij het telefoneren en triëren. Daarnaast kan je het aanspreekpunt zijn bij de aanmeldbalie. Ook het ordenen van medische gegevens kan bij je takenpakket horen.
Daarnaast kan je ook praktisch bezig. Denk bijvoorbeeld aan het assisteren bij kleine medische ingrepen zoals hechten. Erg leuk en leerzaam natuurlijk! Een voordeel van een bijbaan als doktersassistent via Auxilio is dat er geen minimale uren-inzet nodig is. Ideaal om een paar maanden aan het werk te gaan, vooral tijdens je wachttijd.
Wil je als doktersassistent aan de slag? Neem contact met ons op!
Werken in de Thuiszorg tijdens je wachttijd
Werken in de thuiszorg is heel waardevol. Je hebt echt het gevoel dat je iets voor de mensen betekent. Ondersteunen bij het wassen en aankleden, helpen bij het innemen van de medicatie en het aantrekken van de welbekende steunkousen behoren tot het takenpakket. De ouderen zijn vaak enorm dankbaar dat je weer langskomt. Niet alleen vanwege de fysieke hulp, maar ook vanwege het contact. Soms ben jij de enige persoon die ze op een dag zien. Dan kan jij met jouw vragen en verhalen juist het verschil maken. Je leert de mensen steeds beter kennen doordat je vaak een vaste route loopt.
Wat ik destijds een voordeel vond, was dat je vaak ’s ochtends werkt. Meestal vanaf 7:00 tot ongeveer 11:00. Dit betekent dat je daarna nog een hele dag over hebt om andere dingen te doen.
Helpen bij wetenschappelijk onderzoek
In het ziekenhuis wordt enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Er worden dan ook regelmatig geneeskundestudenten gevraagd om mee te helpen. Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit heel leerzaam is. Door het bijbaantje in wetenschappelijk onderzoek had ik tijdens het tweede jaar van mijn bachelor al veel patiëntcontact.
Je krijgt een kijkje in de onderzoekswereld, leert veel nieuwe mensen kennen (goed voor de connecties!) en verdient ook nog wat. Een ander voordeel aan dit soort bijbaantjes is dat je een onderzoek kan kiezen waar je in geinteresseerd bent. Een groot deel van deze baantjes zijn erg flexibel in te delen. In de bachelor heb je vaak een ochtend of middag vrij. Het ideale moment om even in het ziekenhuis aan het werk te gaan. Dit kan je natuurlijk voortzetten tijdens de wachttijd.
Tot Slot
Hierboven hebben we enkel de meest voorkomende bijbaantjes genoemd waarmee je tijdens je wachttijd relevante werkervaring op kunt doen. Niet elk baantje zal iedereen even goed liggen. Daarom is het altijd nuttig om advies te vragen over hoe het daadwerkelijk er aan toe gaat bij bepaalde banen bij mensen in je omgeving die een van onderstaande bijbaantjes heeft.