fbpx

Working 9 to 5: banen in de zorg met regelmatige werktijden

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Een groot deel van de banen in de zorg kent onregelmatige werktijden. De ene persoon vindt dit een groot voordeel, voor de ander is dit een regelrechte ramp. Gelukkig zijn er ook banen te vinden die minder of zelfs helemaal geen onregelmatige diensten kennen. In deze blogpost tref je een overzicht van een aantal banen met kantooruren in de zorg. Misschien zit er ook wel iets voor jou bij!

Medewerker bloedafname

De kans is groot dat je in het ziekenhuis weleens je bloed hebt laten prikken. Om de afdeling bloedafname draaiende te houden zijn er natuurlijk medewerkers nodig die goed kunnen prikken. Deze afdeling is meestal tijdens kantoortijden open. Een gevarieerde werkplek met ideale werktijden.

De aanloop van patiënten is enorm groot. Dit zorgt ervoor dat je met allerlei mensen een praatje kan maken. Sommige patiënten zijn bang tijdens het bloedprikken. Met de juiste skills zorg jij dat je ze genoeg geruststelling kan bieden. En als patiënten zeggen dat ze moeilijk te prikken zijn, maakt dat voor jou niets uit! Soms een hele uitdaging, maar dat is misschien ook wel het leuke aan dit beroep. Om als medewerker op de afdeling bloedafname aan de slag te kunnen heb je minimaal een mbo-niveau 4 doktersassistente diploma nodig.

Doktersassistente

De term werd net al even kort benoemd. De doktersassistente. Ook bij dit beroep is er sprake van werken tijdens kantooruren. Dit kan zowel in de huisartsenpraktijk als op een afdeling in het ziekenhuis. In het laatste geval zou je dus ook nog specifiek een keuze kunnen maken voor een specialisme wat je extra aanspreekt.

Als doktersassistente heb je een enorm veelzijdige baan. Om te beginnen heb je veel patiëntcontact. Denk bijvoorbeeld aan de gesprekken die je voert terwijl je achter de balie zit. Maar ook telefonisch weet je op de juiste manier de triage uit te voeren.

Naast het vele contact voer je ook allerlei handelingen uit. Denk aan bloedprikken, vaccineren of het aanstippen van wratten. Door de verscheidenheid aan taken blijft de baan uitdagend en interessant. Er zijn verschillende manieren hoe je doktersassistente kan worden. Dit kan via een BBL of BOL MBO opleiding. Daarnaast is het mogelijk om via de derde leerweg het vakgebied te leren kennen. Via Auxilio kun je met de opleiding tot doktersassistente derde leerweg al in 11 maanden het diploma behalen!

Creatief therapeut

De derde optie is er een voor de creatieveling. Het gaat namelijk over het beroep van creatief therapeut. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten therapievormen die gebruik maken van bijvoorbeeld muziek, drama of kunst. Voor patiënten kan het erg prettig zijn om via een creatieve manier met bepaalde problemen om te gaan en trauma’s te verwerken. Je kan patiënten 1 op 1 begeleiden of juist groepssessies houden. Doordat je langer betrokken bent bij je patiënten bouw je in de meeste gevallen een goede band met ze op. Dit kan voor zowel de patiënt als jezelf erg waardevol zijn. Om creatief therapeut te worden kan je de hbo-opleiding Vaktherapeut volgen.

Logopedist

Kinderen die stotteren of oudere mensen die na een herseninfarct niet meer goed kunnen kauwen of slikken. Deze patiëntgroepen kunnen geholpen worden door een logopedist. In eerste instantie zou je bij dit beroep misschien denken aan de stotterende kinderen op de basisschool. Maar zoals net vermeld is dit beroep veel breder dan dat. Je kan als logopedist ook werken in ziekenhuizen of revalidatiecentra. Daarnaast kan je werkzaam zijn op scholen. Heel gevarieerd dus.

Logopedisten zijn communicatief erg vaardig en houden van taal. Je bent bezig om mensen te helpen om beter te communiceren. Erg belangrijk natuurlijk. Om als logopedist aan het werk te kunnen moet je de hbo-opleiding Logopedie hebben afgerond.

Triagist in de Dagzorg

De laatste optie die ik wil benoemen is de triagist in de dagzorg. Als triagist ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten die de huisartsenpost of huisartsenpraktijk bellen met een zorgvraag. Je vraagt op de juiste wijze de klachten uit en bepaald de mate van urgentie. Uiteindelijk bied je de juiste hulp aan.

Triage gaat natuurlijk altijd door. Zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts. Aan jou de keuze wat voor soort diensten het best bij jou passen. Binnen Auxilio bestaat de mogelijkheid om een tweedaagse opleiding te doen tot Triagist in de dagzorg. Afhankelijk van je werkervaring en kennis doorloop je een aantal e-learnings en volg je minstens 1 klassikale training. Binnen enkele weken ben je als het goed is aan het werk.

Werken in de zorg met regelmatige werktijden

In deze blogpost hebben we diverse zorgbanen belicht met reguliere kantooruren, geschikt voor verschillende professionals. Of je nu van patiëntencontact houdt, creatief bent of graag telefonisch zorg verleent, er is een diverse wereld aan zorgcarrières met meer voorspelbare werktijden.

×