fbpx

Uitgelicht: Algemeen militair arts

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Heb je als kind weleens nagedacht over een beroep als militair bij het leger? Of kwam je er juist gaandeweg achter dat een beroep als arts ook goed bij je zou passen. Als algemeen militair arts (AMA) kun je beide beroepen met elkaar combineren!

Door betrokken te zijn bij preventieve, curatieve en bedrijfsgeneeskundige onderdelen van de gezondheidszorg speel je een sleutelrol in de zorg van de Koninklijke Landmacht. Voor de bedrijfsvoeringstaken kun je ook ingezet worden als manager.  De algemeen militair arts is de coach en leidinggevende van het medisch team. Maar daarnaast werk je ook als adviseur van de operationele commandant. Een erg veelzijdig beroep dus.

Net zoals elke militair werk je niet alleen op een kazerne. Je gaat ook op oefening en wordt uitgezonden op vredesmissies. Denk aan missies in Irak, Tsjaad, Somalië en Afghanistan.

Tijdens de opleiding word je als algemeen militair arts voorbereid op het werk als onderdeelsarts in Kazernes in Nederland, maar ook voor oefeningen in binnen- of buitenland. Om de functie te kunnen uitvoeren moet je eerst een verkorte officiersopleiding voltooien. Gedurende 10 weken word je op de Koninklijke Militaire Academie in Breda opgeleid. Hierna vervolg je de studie middels de aanvullende vakgerichte opleiding aan het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) in Hollandsche Rading gedurende twee jaar. Belangrijk om te weten is dat er één opleiding is voor zowel Marine, Landmacht als Luchtmacht.

Op dit moment is de AMA geen erkend medisch specialisme met aparte BIG-registratie. Toch zijn er meerdere modules erkend door verschillende specialismen waardoor je korting kan krijgen voor de specialistenopleiding tot huisarts of bedrijfsarts. Drie modules zijn te vinden in de opleiding, namelijk forensische geneeskunde, huisartsgeneeskunde/spoedeisende hulp of arbeid & gezondheid.

×