fbpx

Amerikaanse moeders zijn minder lang zwanger

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Uit recent onderzoek van het Amsterdam UMC, Oxford University, Harvard Medical school en Boston University School of Public Health blijkt dat de gemiddelde zwangerschapsduur van Amerikaanse vrouwen gemiddeld korter is dan van Engelse en Nederlandse vrouwen. In Nederland bevalt 44% van de vrouwen na 40 of meer weken, terwijl dit in Engeland 40% is en in Amerika zelfs maar 23%. Ook blijkt dat in Amerika de gemiddelde zwangerschapsduur tussen 1990 en 2020 afnam van 39,1 weken tot 38,5 weken.

In de cohortanalyse werd gekeken naar de zwangerschapsduur en het tijdstip van geboorte bij zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen. Opvallend was dat de bevallingen, zowel thuis als in het ziekenhuis, in Nederland en Engeland iets piekend waren in de vroege ochtenduren tussen 1.00 en 6.00. In Amerika was er in het geval van de ziekenhuisbevallingen juist sprake van het omgekeerde. De piek lag daar tussen 8.00 en 17.00, de standaard werkuren van het zorgpersoneel. Voor de thuisbevallingen lagen die piekmomenten ook in de vroege ochtenduren.

Redenen kortere zwangerschapsduur Amerika

In de VS leggen wetenschappers een verband tussen de cijfers, de inrichting van de zorg en de slechtere zwangerschapsresultaten. De moeder- en kindersterfte liggen in Amerika hoger dan in de Europese landen. Het lijkt erop dat ze in Amerika proberen de timing van de bevalling aan te passen aan de standaard werkuren en behoeften van de organisatie, met mogelijk slechtere uitkomsten tot gevolg. De Verenigde Staten kunnen leren van Nederland en Engeland door de zorg meer af te stemmen op het natuurlijke patroon van tijdstip van bevalling en zwangerschapsduur.

Bron

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/kortere-zwangerschapsduur-amerikaanse-moeders.htm

×