fbpx

Casus: co-assistent MDL poli

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Als co-assistent is het erg leerzaam om verschillende soorten poli’s bij te wonen. Afgelopen week was de maag-, darm-, lever- poli (MDL) aan de beurt. Er stond een controleafspraak gepland voor een jonge patiënt die een aantal weken geleden op de spoed was geweest. Er was toen sprake van koorts, algehele malaise en nachtzweten. Dit kan natuurlijk bij een ‘normaal’ griepje passen. In deze casus lag dat net wat anders aangezien er ook sprake was van gewichtsverlies.

De patiënt was niet zomaar een kilootje afgevallen. Het ging om ongeveer 6 kilo in minder dan een maand tijd. Als beginnend coassistent gaan er dan wat alarmbellen af. De combinatie van bovenstaande symptomen passen toch wel erg bij de B-symptomen voor een maligniteit…

Onderzoek co-assistent

Er werd aanvullend onderzoek ingezet, namelijk algemeen bloedonderzoek en een echo. Hierbij vielen een aantal dingen op: een laag Hb en een sterk vergrote milt. Deze uitslagen passen bijvoorbeeld bij infecties maar ook bij de ziekte van Hodgkin (vorm van lymfeklierkanker) en chronische myeloïde leukemie. Daarnaast waren de leverwaarden verstoord. Op de dag zelf kon geen passende diagnose gesteld worden. Wel volgde er een verwijzing naar de MDL poli.

Serologisch onderzoek

Tussen de verwijzing en de poli-afspraak is nog serologisch onderzoek gedaan om bepaalde infecties aan te tonen. En hieruit volgde eigenlijk al de diagnose. In het bloed bleken antistoffen tegen het Epstein-barr-virus (EBV) aanwezig. Deze patiënt had dus de ziekte van Pfeiffer.

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer ontstaat door het Epstein-barr-virus die via speeksel wordt overgedragen. Daarom wordt het ook wel ‘kissing disease’ genoemd. Tussen de besmetting en het ontstaan van symptomen zitten gemiddeld 10 dagen tot 6 weken. Qua klachten wordt de ziekte vooral gekenmerkt door (ernstige) vermoeidheid, koorts, keelpijn en een grieperig gevoel. Ook kunnen de lever en milt minder goed werken. Er is geen behandeling nodig, het is vooral een kwestie van uitzieken gedurende vijf tot acht weken. De vermoeidheid kan helaas wat langer aanhouden.

Bronnen
Pfeiffer, ziekte van – Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)

×