fbpx

Casus Interne geneeskunde

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Afgelopen weken liep ik als coassistent op de verpleegafdeling en poli van de algemene interne geneeskunde. Een breed specialisme waarbij patiënten met allerlei klachten langs komen. Tijdens mijn week op de poli kwam een 71-jarige vrouw omdat ze sinds ongeveer twee weken last heeft van een gezwollen gezicht. Vooral haar wangen en oogleden zijn opgezet.

Ze vertelt dat het volgens haar begon met een vol gevoel in de neus en tranende ogen. Na een aantal dagen begon haar gezicht dikker te worden. De huid jeukt niet, het voelt vooral alsof er spanning op staat. Daarnaast zie je meteen dat haar rechter-, maar vooral haar linkeroor een paars rode kleur heeft. De zwelling en roodheid lijken ’s ochtends erger dan in de loop van de dag. Verder heeft de patiënte geen andere huidafwijkingen of zwellingen gezien.

Daarnaast voelt de vrouw zich in het algemeen gewoon niet lekker. Ze heeft eigenlijk nergens zin in. Voorheen kon ze wel 8 kilometer wandelen, maar dat ziet ze nu echt niet zitten.

  • Ze is flink vermoeid.
  • Ook haar eetlust is de laatste tijd afgenomen.
  • Er is geen sprake geweest van koorts.
  • Behalve de neusverkoudheid is ze niet ziek geweest.
  • En voor zover ze weet is ze niet afgevallen.
  • Ook heeft ze sinds ongeveer een week pijn in haar linker zij.

Bij verder doorvragen vertelt ze dat het voelt als erge spierpijn die eigenlijk continue aanwezig is. Door in beweging te komen lijkt het iets beter te gaan. Er is geen sprake van stijfheid. Ook heeft ze geen rode, warme of opgezette gewrichten gehad.

Nadat ze haar verhaal heeft gedaan heb ik nog wat aanvullende vragen voor haar. Daaruit blijkt dat ze geen last heeft van benauwdheid of hoestklachten. Ook spelen er geen angineuze klachten. Ontlasting en urine zijn niet afwijkend. Daarnaast is er geen sprake van hoofdpijn en duizeligheidsklachten.

Patiënte drinkt geen alcohol, gebruikt geen drugs, maar rookt al sinds haar 15e dagelijks minimaal 6 sigaretten. Ze gebruikt, op de pas voorgeschreven neusspray na, geen medicatie.

Bij lichamelijk onderzoek waren er geen klieren in de hals of elders in het lichaam voelbaar. Over het hart waren normale tonen en geen souffles hoorbaar. Over de longen hoorde je een symmetrisch normaal ademgeruis zonder bijgeluiden. Het buikonderzoek toonde ook geen afwijkingen.

Na overleg met de internist vertelden we de patiënte dat we niet precies weten wat de oorzaak is voor haar klachten. We hebben algemeen bloedonderzoek ingezet en een thoraxfoto aangevraagd. Iets dat je bijna altijd doet bij een roker met onbegrepen klachten.

Later die dag kregen wij de uitslag van de thoraxfoto. Er bleek een vermoedelijk obstructief ruimte-innemend proces in de rechter bovenkwab van de long te zitten.

Haar klachten van een opgezwollen gezicht passen mogelijk bij een vena cava superior syndroom. Het cyanotisch verkleurde oor kan passen bij een paraneoplastisch verschijnsel.

De internist heeft de patiënt doorverwezen naar de longgeneeskunde voor verdere diagnostiek en behandeling.

×