Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent
Casus: vrouw van 45 met Hoofdpijn
Een vrouw van 45 jaar komt bij de huisarts omdat ze sinds 3 weken hoofdpijn heeft. In haar dossier zie je dat ze geen medicatie gebruikt en geen relevante voorgeschiedenis heeft.
Op het moment dat je vraagt waar ze last van heeft, begint ze meteen te praten. Ze vertelt dat de hoofdpijn erg heftig is. Zo heftig dat ze afgelopen dagen niet heeft kunnen werken. Ze weet tijdens zo’n aanval gewoon niet wat ze met zichzelf aan moet.
De pijn zit aan 1 kant van haar hoofd. Als je haar vraagt de plek aan te wijzen, wijst ze met haar vinger richting haar rechter oog. Toch geeft ze aan dat de pijn ook weleens wat uitstraalt naar de rest van haar gezicht. De aard van de pijn is scherp en de pijn komt in aanvallen. Bij navraag heeft ze in de afgelopen drie weken 4 keer een aanval gehad.
Je vraagt ook of er nog andere klachten spelen. Hierop antwoord ze dat ze tijdens zo’n aanval ook een wat tranend oog krijgt. Daarnaast heeft ze het gevoel dat haar neus wat verstopt raakt. Maar dat zou volgens haar ook aan de pollen kunnen liggen. De gehele aanval duurt meestal een uur of twee. Daarna zijn al haar klachten weer verdwenen.
Mevrouw wil zo snel mogelijk van de klachten af, want dit kan zo niet langer. Wat is nu de meest waarschijnlijke diagnose?
Bij de patiënt lijkt sprake te zijn van clusterhoofdpijn. Dit is een vorm van hoofdpijn waarbij de pijn aan 1 kant van het hoofd zit, vaak rond het oog. Ook hebben patiënten soms last van bijkomende symptomen zoals een rood of tranend oog, een hangend ooglid, een verstopte neus, overmatig zweten en een onrustig gevoel. De precieze oorzaak is nog niet bekend.
De huisarts stuurt een patiënt na een eerste aanval door naar de neuroloog om een behandeling te bepalen.
Het beleid bestaat meestal uit twee onderdelen. Als eerste kan er zuurstof of sumatriptan worden voorgeschreven om de aanval te verminderen. Ten tweede kan er ook medicatie worden voorgeschreven als onderhoudsbehandeling. Dit kan bestaan uit een medicijn genaamd verapamil.