fbpx

De digitale huisartsenpost in Drenthe

Door de coronapandemie worden steeds meer consulten telefonisch of digitaal gedaan. Sinds januari heeft Drenthe er zelfs een digitale huisartsenpost bij. Via deze post kunnen inwoners van onder andere Hoogeveen en Emmen bij dringende klachten ’s avonds en in het weekend digitaal bij een dienstdoende huisarts terecht.

De Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD) werkt hiervoor samen met Spreekuur.nl. Het contact met een arts verloop via chat of videoverbinding en is alleen beschikbaar voor spoedvragen. ’s Avonds is de post bereikbaar van 17:00 tot 21:30 en in het weekend van 08:00 tot 21:30 via www.chd.nl.

Patiënten dienen het digitale consult eerst zelf voor te bereiden, met behulp van een vragenlijst die ingevuld moet worden en door een foto of video toe te voegen als dat van toepassing is. De zorgvraag komt dan eerst terecht bij een triagist, die een inschatting maakt van de urgentie en overlegt met de huisarts. Net zoals bij een normale huisartsenpost.

De digitale huisartsenpost is niet voor elke klacht geschikt. Het systeem zorgt er daarom voor dat als er echt sprake is van spoed, de patiënt op ieder moment het advies kan krijgen om toch telefonisch contact op te nemen met de spoedlijn van de huisartsenpost. De digitale huisartsenpost is met name bedoeld voor laagdrempelige klachten, denk hierbij aan koorts of een vlekje op de huid.

De telefoonlijnen van huisartsenposten staan vaak roodgloeiend, de digitale huisartsenpost zorgt voor een verlichting van de werkdruk van triagisten.

×