fbpx

Medisch feitje: De Fabella

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Waarschijnlijk weet je vanuit de studieboeken dat een mens ongeveer 206 botten heeft. In de vorige zin staat ‘ongeveer’, wat doet vermoeden dat het er dus ook meer kunnen zijn. Zo’n 39% van de mensen heeft een extra botje in de knie, de fabella. Door evolutie is dit botje miljoenen jaren geleden verdwenen. Maar langzamerhand keert het terug. Cijfers laten zien dat ongeveer 100 jaar geleden circa 11 procent dit stukje bot had. In 2018 was dit dus gestegen naar 39%.

Het kleine botje bevindt zich achter in je knie. Het ligt ingebed in de pees van een spier waardoor het een sesambot (os sesamoïdes) wordt genoemd. De precieze functie van het bot is niet bekend. Wetenschappers denken dat het mogelijk overbodig is. Het grootste deel van de mensen heeft de fabella niet, maar kunnen perfect zonder.

De sesambotjes lijken vaker voor te komen bij mensen uit Azië en Australië dan bij mensen uit Europa en Amerika. Volgens onderzoekers moeten omgevingsfactoren een rol spelen bij de stijging van het aantal personen met een fabella. Betere voeding zorgt voor een groter en zwaarder persoon. Daardoor komt er meer druk op de knie te staan. Het bijzondere aan sesambotjes is, is dat ze ontstaan als reactie op druk en bewegingen. Dit zou dus een verklaring kunnen zijn voor de terugkeer van het kleine botje.

Momenteel lijkt de fabella vooral voor problemen te zorgen. Bij mensen met het botje wordt vaker artritis vastgesteld. De vraag is wel of de fabella daar de veroorzaker van is. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de exacte functie van dit bijzondere botje is.

Bronnen:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.12994
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/04/19/de-terugkeer-van-de-fabella/

×