fbpx

De Nutri-score

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Misschien ben je het al wel tegengekomen, de Nutri-Score. Sinds een paar maanden staat er op veel producten in de supermarkt dit nieuwe logo. Door middel van dit teken zou je in een oogopslag moeten zien hoe ‘gezond’ het product is. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Tegenstrijdige berichten Nutri-Score

Er zijn tegenstrijdige berichten in het nieuws te lezen over deze score. Zo geeft de consumentenbond aan dat het een samenvatting is van de ingrediëntenlijst. Met een letter (A t/m E) en een kleur (groen t/m donker oranje) kun je een schatting maken van de totale voedingswaarde. Wel is het belangrijk om te weten dat de vergelijking alleen binnen een productgroep gemaakt kan worden. Je kan bijvoorbeeld twee soorten mueslirepen met elkaar vergelijken. Die zonder toegevoegde suiker krijgt een A en die met het meeste suiker een D. Een product met een A is dus niet altijd gezond. Je kan een diepvriespizza met een score A tegenkomen omdat er bijvoorbeeld volkoren meel en veel groenten zijn gebruikt. Toch blijft een zelfgemaakt gerecht met veel groente beter.

Problemen Nutri-Score

Het logo is nog niet officieel goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid. Volgens het voedingscentrum is het nodig om eerst de problemen op te lossen. Als voorbeeld geven ze dat een witbrood met extra eiwit een A kan krijgen, terwijl een volkoren brood met bijvoorbeeld een C toch echt gezonder is. Ook loopt de score niet gelijk aan de voedingsrichtlijnen volgens de Schijf van Vijf.

Blijf de komende periode dus ook zelf nog goed opletten met wat je koopt. Kijk of je voedsel binnen de Schijf van Vijf past en neem de Nutri-Score mee als hulpmiddel om binnen productgroepen een gezondere keuze te maken.

×