fbpx

Een dag in het leven van een coassistent: Maag-, darm-, leverafdeling

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Het is dinsdag. De wekker gaat om 6:30. Niet echt uitslapen als je het mij vraagt. Vol frisse tegenzin stap ik mijn bed uit om mijn ontbijt te eten. Havermout met appel, een stevig ontbijt aangezien ik geen idee heb wanneer ik kan lunchen vandaag. Eenmaal goed wakker heb ik zin in de dag.

Aangekleed en wel stap ik op mijn fiets om een tochtje te maken van ongeveer 25 minuten. In het Noorderplantsoen is het nog donker maar hoor je al wel veel vogels fluiten. Heerlijk rustig…

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis pak ik een witte jas uit de automaat, haal ik mijn co-telefoon op en loop ik richting het endoscopiecentrum. Vanochtend is het de bedoeling dat ik infusen ga prikken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Na een korte uitleg en een keertje meekijken ging ik zelf aan de slag. In het begin nog wat onwennig, maar oefening baart kunst. Tijdens het prikken raak je al snel met de patiënten aan de praat. ‘Heeft u ooit eerder een darmonderzoek gehad?’ en ‘Bent u zenuwachtig?’ zijn vragen die ik stelde. Het contact met de mensen is iets wat ik erg leuk vind aan mijn toekomstige beroep. Na een aantal uren prikken heb ik het gevoel dat ik het toch een beetje onder de knie begin te krijgen. Nadat de verpleegkundige mij vertelt dat er geen nieuwe patiënten meer komen, loop ik richting de Co-Kamer om te lunchen. Daar zijn inmiddels meerdere co’s aan het genieten van hun lunch terwijl ze gezellig met elkaar kletsen.

’s Middags is het tijd voor poli. Er zijn twee patiënten gebeld met de vraag of ze een half uur eerder naar het spreekuur willen komen om met de coassistent te spreken. De meeste mensen staan hier voor open, wat mij in eerste instantie best verbaasde. Door dat half uurtje extra tijd kan ik uitgebreid en in alle rust mijn anamnese afnemen. Hierna overleg ik kort met de arts en bepaald hij wat er verder nog moet gebeuren. Nadat de patiënt de kamer heeft verlaten praat ik nog even na met de arts en wordt de nodige feedback uitgewisseld.

Rond 16:00 is het spreekuur afgelopen en loop ik weer richting de Co-Kamer. Nog even wat poli’s voorbereiden voor de volgende dag en ik kan weer richting huis.

×