fbpx

Het aantal kankerdiagnoses neemt toe

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) publiceerde enkele weken geleden een onderzoek over het aantal kankerdiagnoses in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking minstens 1 keer de diagnose kanker zal krijgen. En dat zijn er een stuk meer dan zo’n dertig jaar geleden. Toen ging het namelijk om ‘maar’ 1 op de 3 mensen.

Steeds grotere kans op kanker

Sinds 1990 is de kans op kanker met 14 procentpunt gestegen. Dat betekent dat nu 47 procent van de vrouwen en 54 procent van de mannen ooit kanker krijgt. Enerzijds is de stijging te verklaring doordat we ouder worden dan vroeger. Vrouwen worden gemiddeld zo’n 3,5 jaar ouder en mannen zelfs 7 jaar. Je hebt dus meer ‘tijd’ om de diagnose te krijgen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat kanker vaker voorkomt op oudere leeftijd. De hogere levensverwachting leidt tot een stijging van de kans op het krijgen van kanker. Misschien denk je dan wel, is het dan wel goed dat we allemaal ouder worden? Eigenlijk is het wel iets positiefs. Er overlijden tegenwoorden veel minder mensen aan hart- en vaatziekten dan dertig jaar geleden.

Niet alleen de kans op het krijgen van kanker is veranderd, ook het risico per type kankersoort verschilt ten opzichte van vroeger. Dit heeft voornamelijk met onze levensstijl te maken. Door de toename aan straling van de zon neemt de kans op een melanoom (huidkanker) toe. Ook overgewicht heeft zo zijn effect op het krijgen van kanker. Door overgewicht heb je namelijk een groter risico op het krijgen van slokdarm-, lever-, nier- of galwegkanker. Overigens zorgt onze levensstijl niet alleen voor problemen. Doordat we minder zijn gaan roken is de kans op longkanker afgenomen.

Betere diagnostiek

Op het gebied van onderzoek is er de laatste jaren natuurlijk veel verbeterd. Door middel van betere bloedtesten en scans wordt kanker sneller en vaker opgespoord. Dit draagt dus ook bij aan een toename van het aantal mensen dat tegenwoordig de diagnose kanker krijgt.

×