fbpx

Het gevaar van lachgas

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Sinds 1 januari 2023 geldt er in Nederland een lachgasverbod. Misschien vind je het jammer omdat je regelmatig een ballonnetje gebruikte, misschien ben je als zorgmedewerker juist enorm blij dat deze nieuwe regel is ingegaan. Een ding is zeker, lachgas brengt verschillende risico’s met zich mee. 

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum ziet sinds 2015 een stijging in het aantal meldingen over het problematisch gebruik van lachgas. In 2020 waren er 144 personen van 13 jaar of ouder die gezondheidsklachten ervoeren na het gebruik van lachgas. Bij ongeveer een derde ging het om neurologische klachten. Op de spoedeisende hulp worden dit soort patiënten ook gezien. Onder de symptomen na lachgasgebruik vallen onder andere:

  • Gevoels-, coördinatie- en loopstoornissen;
  • Krachtsverlies in armen en benen;
  • en blijvende pijn of tintelingen in de ledematen..

Effect van lachgas op het lichaam

Op het moment dat je lachgas neemt komt er minder zuurstof in je hersenen. Daarnaast blokkeert het de werking van vitamine B12. Dit alles kan een licht gevoel in je hoofd en tintelingen veroorzaken.

Het is niet zo dat een enkel ballonnetje geen kwaad kan. Ook van één ballon met lachgas kun je flauwvallen of zelfs een epileptische aanval krijgen. Er wordt gedacht dat de problemen groter zijn bij mensen die al een vitamine B12 tekort hebben. Onderzoek hiernaar loopt nog.

Het lachgas kan voor blijvende zenuwschade zorgen door de blokkade van vitamine B12. In 2020 waren er 64 jongeren die een dwarslaesie hadden opgelopen door het gebruik van het gas.

Uit recent onderzoek blijkt dat er ook bloedpropjes kunnen ontstaan. Dit kan op zijn beurt zorgen voor een herseninfarct. Tevens is het gebruik van lachgas verslavend. Het activeert de dopaminereceptoren in het brein. Sommige mensen gebruiken daardoor zelfs vijftig ballonnen of meer.  Zoals je kan lezen heeft het gebruik van lachgas een behoorlijk impact op de zorg. Volgens artsen is een verbod daarom op zijn plaats.

Invloed op het verkeer

Maar de zorg is niet de enige sector die problemen constateert. Ook het verkeer ondervindt invloeden van lachgas. De politie zag dat per maand honderden bestuurders met lachgas achter het stuur kropen. Dit gaat van aanrijdingen met alleen blikschade tot ook ongelukken met gewonden en doden aldus het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tot 1 januari kon de politie alleen ingrijpen als lachgas overlast of gevaarlijke situaties veroorzaakte. Momenteel mag er al gehandhaafd worden wanneer iemand alleen al lachgas op zak heeft. Hopelijk zorgt dit voor minder druk op de zorg en het verkeer.

×