fbpx

‘Jij kan mij wel helpen met mijn medische vragen, toch?’

Als medisch student zul je vast gevraagd worden om bepaalde medische vragen te beantwoorden. In je vriendenkring of op een verjaardag met familie is er altijd wel iemand die hier of daar een pijntje heeft. En aangezien jij verpleegkundige of dokter wordt weet jij er wel raad mee, toch?

De medische vragen kunnen variëren van ‘ik voel me al een week verkouden, moet ik naar de huisarts?’ tot ‘ik heb mijn voet verzwikt, kun jij hem onderzoeken en mij vertellen of het gebroken is?’

Als beginnend medisch professional wil je die vragen maar al te graag beantwoorden, dat is tenslotte waar je voor leert. Helaas zijn de vragen vaak lastig, helemaal als je nog aan het begin van je studie staat. Daarom een aantal tips om met dit soort situaties om te gaan.

Allereerst een handige website, namelijk thuisarts.nl. Hier staan allerlei klachten en aandoeningen op een eenvoudige en begrijpelijke manier uitgelegd. Op de website staat wat een aandoening betekent, wat voor symptomen er bij passen en wat een mogelijke behandeling zou kunnen zijn. Ook staat er wanneer en met wie je contact moet opnemen in het geval van ernstige klachten. Ideaal als iemand jou vraagt wanneer ze moeten bellen!

Medische vragen behandelen met medestudenten

Als er toevallig meer medisch studenten in je vriendenkring zitten, kun je natuurlijk ook overleggen. Samen weten jullie meer dan alleen. Door het er over te hebben leer je misschien ook zelf weer iets over een bepaalde aandoening. Pas wel op dat jullie niet samen de verkeerde conclusies trekken over de desbetreffende medische vragen. Dan is de vragensteller nog verder van huis.

Ook kun je zeggen dat je er nog wat onderzoek naar wil doen. Je kast staat vast vol studieboeken en Google bevat nog meer informatie. Tijdens je zoektocht kunnen zomaar alle puzzelstukjes op zijn plek vallen.

En de laatste en misschien wel belangrijkste tip. Als je het niet weet is dat natuurlijk niet erg, je bent immers nog student. Geef dit aan en stuur de persoon in kwestie eventueel door naar de huisarts, die weet er vast wel raad mee!

×