fbpx

Ik ga op vakantie en neem mee… reizigersdiarree

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Je bent op vakantie en geniet van het mooie weer, de nieuwe omgeving en het lekkere eten. Maar opeens wordt je vakantie een stuk minder leuk. Je krijgt last van buikkrampen en diarree. Wanneer er dunne, waterige ontlasting tijdens of direct na een reis ontstaat wordt dit reizigersdiarree genoemd.

Reizigersdiarree ontstaat meestal door het eten of drinken van voedingsmiddelen die besmet zijn met bacteriën die in het vakantieland veel voorkomen maar in Nederland juist niet. De darmen zijn er niet aan gewend waardoor er gemakkelijker diarree ontstaat. Ook de warmte en slechte hygiëne spelen een rol. De Campylobacter en de Salmonella non-typhi zijn de meest voorkomende bacteriële veroorzakers. Ook parasieten en virale verwekkers zoals het Norovirus kunnen reizigersdiarree veroorzaken.

Qua klachten staat, zoals de naam al zegt, diarree op de voorgrond. Ook misselijkheid, buikpijn en verminderde eetlust behoren tot de symptomen. Bij ernstige reizigersdiarree ben je echt ziek. Er is naast diarree ook sprake van koorts, overgeven en bloed of slijm bij de ontlasting. Hierdoor is de kans op uitdroging en bijkomende gevolgen veel groter.

Reizigersdiarree gaat meestal in drie tot vier dagen vanzelf over. Bij ernstige reizigersdiarree is het belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Vooral kinderen en ouderen moeten extra veel drinken. Ook ORS, een speciaal drankje met suikers en zouten, kan uitdroging voorkomen. Om de diarree te verminderen kan er loperamide geslikt worden. Je wordt er niet sneller beter van, maar de ontlasting komt minder vaak. Hierdoor krijgen de darmen wat rust.

Als iemand zich suf gaat voelen, in de war raakt of het gevoel heeft dat hij gaat flauwvallen is het noodzakelijk om een arts te contacteren. Ook bij een ernstige infectie is het verstandig om hulp in te schakelen. Er kan dan onderzoek gedaan worden naar de verwekker. Is bekend wat de verwekker van de ziekte is, dan kan er een passende medicamenteuze behandeling gestart worden.

 

×