fbpx

Salarissen in de eerstelijnszorg / huisartsenzorg

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Benieuwd naar de financiële kant van werken in de eerstelijnszorg? In dit artikel verkennen we de salarissen van enkele veelvoorkomende beroepen in de zorgsector. Van doktersassistenten tot verpleegkundigen en huisartsen, ontdek wat deze professionals verdienen en hoe hun inzet en toewijding zich vertalen naar een salaris op hun bankrekening.

“Werken in de zorg is een roeping”

Als je in de zorg werkt, is de kans groot dat je dit (deels) doet vanuit en met passie. Misschien wel omdat je graag met mensen werkt of omdat je de medische wereld met al haar kennis en kunde erg interessant vindt. Maar bij een baan hoort natuurlijk ook een salaris. En dat onderwerp is de afgelopen jaren meermaals in het nieuws geweest. Zoals je misschien wel weet staan de salarissen vaak niet in lijn met de werkdruk, de vele overuren, de late diensten en het lichamelijk zware werk. Hoe bepaal je welk bedrag daar tegenover staat? Het is en blijft een lastige discussie. Hopelijk stijgen de lonen de komende jaren door. De zorgmedewerkers verdienen het immers om een passende waardering te krijgen.

Huidige salarissen in de eerstelijnszorg

Wat de lonen de komende jaren gaan worden is nog niet helemaal bekend. Maar hoe het er nu voor staat natuurlijk wel. Hieronder een overzicht van het salaris van een aantal veelvoorkomende beroepen in de eerstelijnszorg. Het is goed om te benoemen dat dit gaat om een basisloon. Indien je avond-, nacht- of weekenddiensten draait, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop. Ook vakantiegeld en de eindejaarsuitkering worden vaak niet meegenomen in de salaristabellen. En hoe langer je ergens werkt en hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je loon wordt.

Carrières doktersassistenten

Salaris Doktersassistent

Het salaris van een doktersassistent is terug te vinden in de CAO Huisartsenzorg. Als je net begonnen bent als doktersassistent word je ingedeeld in schaal 4. Volgens deze schaal is het salaris als volgt:

 • Het salaris begint bij € 2274,- voor een 40-urige werkweek, indien je ouder bent dan 21 jaar.
 • Naarmate je meer ervaring krijgt kan dit bedrag oplopen tot € 3190,- per maand.

Doktersassistent worden? Volg dan onze verkorte opleiding tot doktersassistent.

Salaris Verpleegkundige MBO4

Kijkend naar de CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg 2022-2023 is het salaris van een verpleegkundige in de eerstelijnszorg als volgt:

 • Het salaris begint bij € 2422,- bruto per maand. Dit is functiewerkschaal 45.
 • Het salaris kan gedurende de jaren oplopen tot € 3471,-. Bijvoorbeeld als je in de ouderenzorg aan het werkt bent.

Salaris Triagist

Het salaris is afhankelijk van de gevolgde opleiding. Een junior triagist verdient minder dan een volwaardig triagist. Een triagist die op de huisartsenpost werkt wordt vaak ingedeeld in schaal 5 van de CAO Huisartsenzorg:

 • Dit betekent een startsalaris van € 2508,- op basis van een 38-urige werkweek.
 • Het maximale salaris in deze schaal komt neer op € 3466,-.
 • Als (junior) triagist werk je vooral de avond-, nacht- en weekenden. Daardoor bestaat een groot deel van het salaris uit de onregelmatigheidstoeslag. Deze toeslag is niet meegenomen in het brutosalaris. Bij Auxilio kan je salaris als junior triagist oplopen tot wel €22,50 per uur. Niet slecht als bijbaantje natuurlijk!

Triagist worden? Volg dan onze opleiding tot triagist.

Opleiding doktersassistenten

Salaris Verzorgende IG

Als verzorgende IG niveau 3 komt je vaak terecht in de functiewerkschaal 35 of 40 volgens het CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg. Aan de hand van het precieze takenpakket volgt de uiteindelijke functiewerkschaal.

 • Als je in schaal 35 start, begin je met een salaris van € 2200,- euro bruto. Dit kan in deze schaal oplopen tot € 2937.
 • Mocht je wel meteen starten in schaal 40, dan begin je met een bedrag van € 2422,-, wat kan groeien tot € 3159.
 • Als Verzorgende Ig kun je bij Auxilio doorgroeien naar de functie van triagist en zo tot € 3466,- per maand exclusief ORT komen.

Salaris Huisarts

Als huisarts kan je natuurlijk op verschillende manieren aan het werk. Het kan zijn dat je als zzp’er werkt en alleen waarneemdiensten doet bij andere praktijken. Het kan ook zijn dat je je eigen praktijk hebt. Of de derde optie, je bent in loondienst bij een organisatie. Bij elke tak hoort een net iets ander salaris. Als zzp’er kan je namelijk deels je eigen salaris samenstellen. Ook is het zo dat praktijkhouders meer verdienen dan huisartsen in loondienst. Het is dus lastig om er een concreet bedrag aan te hangen. Daarnaast is het salaris erg afhankelijk van het aantal jaren ervaring.

 • Gemiddeld genomen verdient een beginnend huisarts (HIDHA of zzp) rond de € 6.000,- tot € 7.000,- op basis van een fulltime.
 • Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 6.000,- en € 8.500,- per maand liggen.
×