Triëren kun je leren… met een triage game

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Triage is een belangrijk onderdeel van de spoedzorg. Middels een aantal vragen kun je de urgentie van een klacht of situatie inschatten. In de dagelijkse praktijk gebruiken huisartsen, maar voornamelijk triagisten dit enorm veel. Om tot een goede triage te komen is het noodzakelijk om goed getraind te zijn. 

Beter triëren door een game

Sinds kort is er een game ontwikkeld waarin je kan oefenen met het triëren. Het spel is gebaseerd op de Nederlandse Triage Standaard (NTS). Je leert onder andere hoe de triage in het algemeen werkt en welke criteria aan bod komen. De game bootst als het ware de triage na:

  • Je krijgt een telefoontje van een patiënt. Die heeft een bepaalde hulpvraag.
  • Daarna is het aan jou om vragen te stellen en de urgentie te bepalen.
  • Vervolgens zie je welke vragen juist zijn gesteld en of je de juiste behandeling hebt ingezet.
  • Een goede en veilige manier om te oefenen!

Diagnose-denken versus urgentie-denken

Als huisarts word je in eerste in instantie opgeleid om zo goed mogelijk een diagnose te stellen. Daardoor is het soms lastig om de daadwerkelijke urgentie te bepalen. En aangezien de huisarts eindverantwoordelijke is, is het toch belangrijk om te weten hoe dit proces verloopt. Je moet dus zowel snel als goed kunnen triëren om de zorg veilig en lopend te houden.

De game wordt opgenomen in de landelijke huisartsenopleiding. Maar ook jij kan oefenen met triëren. Via triagegame.nl  kun je in ongeveer een uur op drie verschillende levels spelen. In totaal krijg je vragen van 12 patiënten. Om de game zo goed mogelijk te houden zorgt de Stichting Nederlandse Triage Standaard voor de nodige updates.

Bronnen

https://www.medischcontact.nl/arts-in-spe/nieuws/ais-artikel/game-traint-huisartsen-en-triagisten-sneller-te-beslissen-bij-spoedzorg

×