fbpx

Uitgelicht! Verslavingsgeneeskunde

Wil jij een specialist worden die met een brede blik naar de patiënt en dienst omgeving kijkt? Wil jij de link vormen in de samenwerking met andere disciplines en daarbij ook nog een preventieve rol in de gezondheidszorg spelen? Dan is de verslavingsgeneeskunde misschien wel iets voor jou!

Verslavingsgeneeskunde problematiek

Iemand met een verslaving heeft vaak problematiek op meerdere vlakken. Een verslavingsarts is in principe opgeleid in het complexe ontstaan en verloop van verslavingen en de behandelingen daarvan, maar moet ook op de hoogte zijn van de mogelijke somatische complicaties van de intoxicaties en hun behandelingen. Zo zijn leverfunctiestoornissen, longaandoeningen en neurologische afwijkingen een verslavingsarts niet vreemd, dit biedt een mooie gelegenheid om met andere specialismen samen te kunnen werken.

Psychiatrische comorbiditeit

Natuurlijk heeft de verslavingsarts ook oog voor de psychiatrische comorbiditeit die bij verslavingen voor kunnen komen, denk hierbij aan PTSS, depressie of angststoornissen. Ook is de sociale omgeving van de patiënten erg belangrijk, problematiek in het persoonlijke leven van de patiënt spelen vaak een belangrijke rol in de verslaving.

De afgelopen jaren is de kennis over verslavingen erg toegenomen, maar er moet nog een hele hoop onderzocht worden. Daarom wordt er in veel behandelcentra onderzoek gedaan, wat zorgt voor een dynamisch vakgebied.

Verder studeren als geneeskundestudent

De opleiding tot verslavingsarts duurt 2 jaar en wordt gevolgd in het Radboud UMC bij de Eerstelijns Geneeskunde. Het is een duale opleiding: een combinatie tussen werk en onderwijs. De verslavingsarts in opleiding werkt zo’n 24 uur per week en volgt daarnaast 1 dag per week onderwijs, waarbij verschillende aspecten van problematisch middelengebruik aan bod komen.

×