fbpx

Ziek door vogelgriep

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Het afgelopen jaar is vogelgriep veel in het nieuws geweest. Nu rijst misschien de vraag of je als mens ook besmet kan raken met het virus…

Eerst wat achtergrond informatie over de vogelgriep. Het wordt veroorzaakt door een griepvirus dat eind jaren negentig in China is ontstaan. Doordat het door trekvogels wordt meegenomen kwam het in 2003 voor het eerst naar Europa. Vanaf 2014 zijn er jaarlijks uitbraken geweest. De verspreiding gaat erg snel doordat het zich niet alleen van dier tot dier kan verspreiden, maar ook via kleding, voertuigen of andere instrumenten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt ingeschakeld om het pluimvee te ruimen indien er sprake is van een vastgestelde besmetting.

Vogelgriep bij mensen

Indien er zeer intensief contact is met een levende besmette vogel, kan je als mens besmet raken. Maar daar staat een kanttekening bij. In de afgelopen twee jaar zijn er bij zes mensen in Noord-Amerika en Europa besmettingen vastgesteld. Deze mensen waren allemaal betrokken bij het ruimen van besmet pluimvee. De klachten die kunnen ontstaan lijken op gebruikelijke griepklachten zoals koorts, spierpijn, keelpijn, hoofdpijn en soms een oogontsteking. Bij heel ernstige gevallen kan iemand door de vogelgriep overlijden. In Nederland gebeurde dit in 2003 voor het laatst. Een dierenarts overleed door intensief contact met besmet vee aan een ernstige longontsteking.

Voorwaarden voor grootschalige besmetting bij mensen

Op grote schaal raken mensen nu nog niet besmet. Voordat dit kan moet aan drie voorwaarden worden voldaan:

  • mensen moeten intensief contact hebben met besmette vogels;
  • het moet gaan om een ziekmakende variant;
  • en het virus moet aangepast zijn aan de mens.

Tot op heden voldoet het virus nog niet aan de derde voorwaarde. Maar een dergelijke aanpassing is natuurlijk wel mogelijk in de toekomst.

×