fbpx

Verrijk je medische opleiding: Word geneeskundestudent-doktersassistent(e) en leer de praktijk kennen.

Wist je dat als geneeskundestudent jouw studie al van grote toegevoegde waarde is in het medisch werkveld? De huisartsenzorg heeft momenteel dringend behoefte aan jouw hulp. Of je nu wat vrije tijd hebt naast je studie of momenteel in je wachttijd zit en deze tijd goed wilt benutten, de functie van geneeskundestudent als doktersassistent(e) biedt een mooie kans om bij te dragen aan de huisartsenzorg in jouw regio. Bovendien kun je je cv versterken en alvast kennismaken met de huisartsgeneeskunde en haar werkomgeving, wat ten goede komt aan je carrière.

De geneeskundestudent als doktersassistent(e)

Na drie jaar vol hoorcolleges, werkcolleges en hard werken, heb je eindelijk je bachelordiploma behaald. Hard werk loont! Vanaf nu kun je als geneeskundestudent aan de slag als doktersassistent(e). Soms is dit ook mogelijk tegen het einde van je bachelor, afhankelijk van beschikbare vacatures.

Met het personeelstekort binnen de huisartsenzorg hebben huisartsenpraktijken regelmatig hulp nodig en kunnen ze de ondersteuning van een geneeskundestudent goed gebruiken, vooral in deze tijd. Jouw medische kennis is al op niveau voor deze fase van je studie, waardoor je prima kunt functioneren als doktersassistent(e) en een waardevolle bijdrage kunt leveren binnen dit vakgebied.

De eigenschappen van een geneeskundestudent in de rol van doktersassistent(e)

Als geneeskundestudent moet je bepaalde eigenschappen bezitten om de rol van doktersassistent(e) te kunnen vervullen. Stressbestendigheid is een vereiste, aangezien het werk hectisch kan zijn en er soms spoedgevallen zijn waarop je snel moet kunnen reageren. Gelukkig zijn er altijd artsen en meestal ook andere assistenten aanwezig, waardoor je niet alleen staat. Bovendien zijn goede communicatieve vaardigheden belangrijk, aangezien je patiënten te woord staat en veel overlegt met artsen. Voldoe je aan dit profiel? Dan ben je geschikt en kun je direct aan de slag!

Welke taken krijg je als geneeskundestudent toegewezen in de praktijk?

Als geneeskundestudent in de rol van doktersassistent(e) krijg je verschillende taken en verantwoordelijkheden toegewezen. Je bent zowel telefonisch als fysiek het eerste aanspreekpunt van de praktijk, wat een belangrijke en onmisbare rol in de organisatie vervult. Je voert telefonische triage uit, beantwoordt vragen en plant afspraken in voor patiënten. Daarnaast komt intercollegiaal overleg soms voor, waarbij je bijvoorbeeld telefonisch overlegt met de apotheek over een recept of een specialist verbindt met de arts.

In deze uitdagende functie krijg je ook de kans om je eigen spreekuur te draaien. Hierbij kun je denken aan het uitspuiten van oren, het zetten van injecties, het verwijderen van hechtingen, het aanstippen van wratten en soms zelfs het afnemen van bloed. Als geneeskundestudent in de rol van doktersassistent(e) neem je hiermee grote verantwoordelijkheden op je, maar tegelijkertijd is dit deel van de functie ook ontzettend leerzaam en nuttig voor je verdere carrière.

Mijn ervaring als geneeskundestudent in de rol van doktersassistent(e)

Ik werk al enige tijd als geneeskundestudent bij een huisartsenpraktijk in mijn regio, en ik kan bevestigen dat een bijbaan als doktersassistent(e) een leerzame en uitdagende functie is tijdens je geneeskundestudie. Het biedt je een kijkje achter de schermen van een huisartsenpraktijk en laat je echt zien hoe waardevol een doktersassistent(e) is binnen de praktijk. Later, als arts, is het belangrijk om je bewust te zijn van de onmisbare rol van doktersassistenten binnen de huisartsenzorg, aangezien zij de praktijk draaiende houden.

Hoe kom ik als geneeskundestudent aan een functie als doktersassistent(e)?

De vraag naar geneeskundestudenten die aan de slag willen als doktersassistent(e) is groot. Auxilio Zorgprofessionals & Academie heeft een breed netwerk binnen de huisartsenzorg en onderhoudt nauwe contacten met verschillende praktijken, gezondheidscentra en ziekenhuizen door het hele land. Auxilio vergemakkelijkt jouw zoektocht naar een geschikte vacature als doktersassistent(e).

Je krijgt een vaste contactpersoon toegewezen die samen met jou op zoek gaat, regelmatig jouw wensen bespreekt en er alles aan doet om de praktijk te vinden waar jij graag wilt werken. Tijdens het contact zul je merken dat Auxilio graag investeert in artsen in spe. Ze begrijpen dat jouw focus altijd op je studie moet liggen. Daarom werk je alleen op de dagen wanneer jij wilt en kunt werken en zit je niet vast aan een langdurig contract. De vacatures voor doktersassistenten voor geneeskundestudenten zijn altijd flexibel. Er wordt gekeken naar jouw beschikbaarheid om te bepalen bij welke praktijk in jouw buurt je aan de slag kunt.

Voor wie?

Elke geneeskundestudent met (bijna) een bachelor op zak kan profiteren van een bijbaan als doktersassistent(e). Het is een functie waarin je veel ervaring opdoet, zowel in het contact met patiënten als met andere zorgverleners. Daarnaast leer je ook praktische vaardigheden, zoals het toedienen van injecties en het verwijderen van hechtingen, wat een goede voorbereiding is op je coschappen. Momenteel heeft Auxilio een breed aanbod aan vacatures voor geneeskundestudenten als doktersassistent(e) in verschillende regio’s van het land.

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Bekijk de vacature hier!

×