Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent
Uitgelicht! Dermatologie
Misschien heb je op YouTube weleens naar filmpjes van Dr. Pimple Popper gekeken. Een Amerikaanse dermatoloog die, zoals het lijkt, vooral lipomen en puisten verwijderd. Maar het vak van de dermatoloog is veel meer dan dat. Hieronder een overzicht over dermatologie.
Opleiding tot dermatoloog
Om te beginnen met de opleiding tot dermatoloog. Na de studie geneeskunde is het mogelijk om je verder te specialiseren. Deze vervolgopleiding duurt 5 jaar. Gedurende de jaren krijg je kennis over de pathogenese en behandeling van ziekten van de huid en aangrenzende slijmvliezen. Ook inzicht in de verschillende varianten van diagnostiek is belangrijk.
Werkzaamheden
Eenmaal aan het werk houd je je bezig met het grootste orgaan van het menselijk lichaam, namelijk de huid. Maar ook ziekten die invloed hebben op nagels en haar horen binnen het pakket.
In relatief korte tijd zie je een patiënt. Tijdens het consult is het kijken naar de huid en de mogelijke afwijkingen het allerbelangrijkste. Je ogen zijn grotendeels je diagnostisch instrument. Na de analyse en het stellen van de diagnose geef je uitleg over de aandoening en bijbehorende behandeling.
Eventueel zet je verdere diagnostiek in, zoals een biopt. Ook het weghalen van huidaandoeningen valt binnen het specialisme. Een klein chirurgisch tintje dus. Een ander voordeel aan dit beroep is dat de variatie aan patiënten groot is. Van jong tot oud en van mensen met eczeem tot huidkanker, alles en iedereen komt langs.
Over de opleiding
Dermatologie en venereologie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij controleren wie welke opleiding volgt. Ook bekijken ze of de arts in opleiding aan de eisen voldoet om de titel te mogen (blijven) voeren.
Enthousiast geworden naar aanleiding van bovenstaande informatie? De opleiding heeft jaarlijks plek voor 34 artsen. Misschien word jij wel een van hen!