fbpx

De eerste week van een coassistent tijdens het allereerste coschap

De coschappen voelen voor veel geneeskundestudenten als een mijlpaal, na drie jaar lang hard studeren is het eindelijk zover: we mogen onze kennis inzetten in de praktijk. Super leuk natuurlijk, maar ook ontzettend spannend. Hoe werkt het nou precies in zo’n ziekenhuis? Wat wordt er van me verwacht? Zitten de artsen wel op me te wachten? Dat zijn waarschijnlijk vragen waar je wel eens bij stil hebt gestaan. Om wat van die twijfels weg te nemen, neem ik je mee in mijn eerste week van mijn allereerste coschap: Interne Geneeskunde bij het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend.

Maandag

Mijn wekker gaat om 6 uur ’s ochtends, extra vroeg uit angst om me te verslapen of om in de file te komen te staan. Ook is het geen overbodige luxe om aan de vroege kant te zijn, in een nieuw ziekenhuis is het altijd even zoeken naar de juiste afdeling. Met gezonde spanning sta ik om kwart voor 8 voor de hoofdingang van het ziekenhuis.

Eenmaal binnen ben ik direct verrast door hoe klein het ziekenhuis eigenlijk is: waar ik in het VUmc nog regelmatig in de war raak van alle verschillende verdiepingen en de vele gangen, kan ik hier de achterkant van het ziekenhuis al zien.

Op de polikliniek van de Interne Geneeskunde word ik direct hartelijk ontvangen door de secretaresse, die me voorstelt aan de internisten, met wie ik direct mee kan voor de overdracht. De rest van de dag staat vooral in het teken van het regelen van een personeelspas en kleding en het volgen van een HIX-cursus, het digitale systeem van het ziekenhuis.

De resterende uren kan ik rustig meekijken op de afdeling met de coassistent die drie weken voor mij begonnen is. Er zijn altijd ontzettend veel indrukken op zo’n eerste dag van een coschap, allemaal nieuwe gezichten (en namen die je waarschijnlijk na 5 minuten alweer vergeten bent) en een hele nieuwe omgeving.

De enige tip die ik je kan geven is om de eerste dag gewoon op je af te laten komen, iedereen zal begrijpen dat het voor jou echt nog even wennen is.

Dinsdag

Na de overdracht vraagt de zaalarts mij of ik het leuk zou vinden om alvast een “eigen” patiënt te hebben, om de statusvoering te kunnen oefenen en om mijn patiënt over te dragen tijdens de grote visite. Een hele leuke kans om me meer te verdiepen in een specifieke patiënt en een specifiek ziektebeeld, maar natuurlijk ook spannend om dit meteen over te moeten dragen tijdens de grote visite, waar alle internisten bij aanwezig zullen zijn.

Gelukkig kijkt niemand je raar aan als je een foutje maakt of als de volgorde van je overdracht niet helemaal klopt, alle artsen snappen ook dat je het nog moet leren. Van proberen leer je simpelweg het meest!

De ideale bijbaan naast je coschappen!
Op zoek naar een bijbaan die goed te combineren is met coschappen?
Word Junior Triagist

Woensdag

Op de woensdag mag ik halverwege de dag meedraaien op de prikpoli van het ziekenhuis, de ideale plek om venapuncties uit te leren oefenen. Onder goede begeleiding van een van de vaste prikkers, die met mij alle stappen nog een keertje doorloopt en een venapunctie voordoet, mag ik mijn eerste patiënt zelf prikken.

Dat voelt toch wel heel anders dan het oefenen op een fantoomarm of een medestudent, maar juist daarom ook zo belangrijk om goed te oefenen. Na een aantal keer geoefend te hebben met prikken, ontvang ik een certificaat en kan ik aan de slag gaan met bloedprikken op de afdeling zelf. Daar zijn meestal genoeg kansen voor.

Donderdag

De donderdag is eigenlijk de eerste normale volledige dag die ik meedraai op de afdeling, zonder dat er een grote visite is of dat ik bezig ben met andere trainingen. We beginnen de dag met de visite met de verpleegkundigen, ik heb inmiddels mijn ‘eigen’ twee patiënten en ben daarin ook verantwoordelijk voor het voeren van de visite over mijn eigen patiënten. Hoe gaat het met de patiënt? Zijn er nog nieuwe bijzonderheden? Zien we de patiënt met ontslag naar huis gaan of moeten we nog een overbruggingsplekje vinden?

Daarna lopen we met de zaalarts en dienstdoende internist de visite langs de patiënten, een mooi moment om even te kijken hoe het met de patiënt gaat en bijvoorbeeld kort lichamelijk onderzoek te kunnen doen. De rest van de dag staat in het teken van veel dingen regelen: onderzoeken aanvragen en bekijken, statussen en ontslagbrieven schrijven.

Ook worden we regelmatig gevraagd om een opnamegesprek met een nieuwe patiënt te voeren of bij een patiënt lichamelijk onderzoek te doen. Allemaal leuke kansen om te leren, je zal je hier niet snel vervelen!

Vrijdag

Na een drukke week vol indrukken, merk ik dat ik op de vrijdag toch wat vermoeider ben. Gelukkig is het bijna weekend, de eerste week zit er al bijna op! De vrijdag staat in het teken van alles klaarmaken voor het weekend, zo zorgen we ervoor dat alles geregeld is voor patiënten die ’s avonds of in het weekend naar huis kunnen en zorgen we dat alle administratie netjes op orde is. We sluiten de dag af (en luiden het weekend in) met een borrel met het aanwezige team. Week 1 van de 9 hebben we overleefd!

×