fbpx

Het belang van nascholing en bijscholing voor triagisten

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

De ontwikkelingen in de zorg gaan enorm snel. Protocollen veranderen, er worden nieuwe medicijnen ontwikkeld en ook de technologie wordt steeds geavanceerder. Het is voor iedere zorgprofessional belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen. Ook voor triagisten is dit van groot belang. Als triagist ben je nauw betrokken in de gezondheidszorg door de urgentie van medische situaties te beoordelen en de juiste vervolgstappen te bepalen en in te zetten. Om een effectieve triage uit te voeren is het van essentieel belang om voortdurend bijgeschoold te worden. 

Verschil tussen bijscholing en nascholing

Bijscholing en nascholing. Twee termen die vaak door elkaar worden gehaald. Maar wat betekent het eigenlijk? Bijscholing richt zich vaak op professionals die al werkzaam zijn in een bepaald vakgebied. Het aanvullen of bijwerken van bestaande vaardigheden en kennis is vaak het doel. Aan de andere kant heb je nascholing. Dit kan zich richten op zowel professionals die al werkzaam zijn als op studenten die nog in opleiding zijn. Hierbij is het doel om nieuwe vaardigheden en kennis aan te leren. En eventueel bestaande kennis uit te breiden.

 

Waarom scholingen volgen als triagist?

Als triagist is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de medische wereld. Af en toe een wetenschappelijk artikel of stuk uit een medisch tijdschrift lezen kan dus zeker geen kwaad. Ook de groeiende zorgvraag in Nederland is een belangrijke reden voor extra bijscholing. Mensen worden steeds ouder en krijgen bovendien meer gezondheidsproblemen. Dit vergt op zijn beurt meer zorg. En dat merk jij als zorgmederwerker waarschijnlijk ook. Niet alleen neemt de zorgvraag toe, ook de complixiteit wordt groter. Om adequaat om te gaan met deze complexiteit is aanvullende bijscholing noodzakelijk. Steeds vaker vereisen zorghandelingen specifieke expertise, zoals het omgaan met agressie of bepaalde aandoeningen zoals dementie. Door middel van extra deskundigheidsbevordering ben je beter in staat om in te spelen op de specifieke zorgbehoeften van de patiënt.

Naast medische kennis is effectieve communicatie een belangrijk onderdeel van triage. Triagisten moeten in staat zijn om duidelijk te communiceren met patiënten, medisch personeel en andere zorgverleners. Om ervoor te zorgen dat jouw communicatieve vaardigheden op pijl blijven is extra training erg nuttig. Ook kan je baat hebben bij feedback van anderen. Dit kan door een aantal van jouw gesprekken als triagist terug te luisteren. Je reflecteert op jouw vragen en antwoorden. En neemt de feedback mee in de gesprekken die volgen. Daarnaast kan het trainen van jouw communicatieve skills bijdragen aan het bevorderen van empathie. Dit heeft dan weer een positieve invloed op de algehele patiëntervaring.

Tot Slot

Door nascholingen te volgen, kunnen triagisten meer zelfvertrouwen krijgen in hun vermogen om op een goede manier te handelen in verschillende medische situaties. Dit verhoogde vertrouwen zorgt voor een professionelere houding. Uiteindelijk helpt het bij het verbeteren van de algehele efficiëntie van het triageproces.

Al met al genoeg redenen om regelmatig een bij- of nascholing te volgen. Bij Auxilio verzorgen we diverse scholingen voor triagisten. Bekijk het volledige aanbod hier of bekijk enkele populaire scholingen hieronder.

Intervisie

4 Accreditatiepunten Fysieke lessen

Kenmerken van intervisie zijn leren van en met elkaar aan de hand van concrete ervaringen en zoeken naar oplossingen voor vragen uit de praktijk op een waarderende wijze. Intervisie is een waardevolle vorm van deskundigheidsbevordering.

Cursus bekijken
Cursus Intervisie bekijken

Triage in het Engels

8 Accreditatiepunten Algemeen / Huid E-learning

Triagisten blijken in de praktijk vaak niet voldoende (tussentijds) getraind te worden in de Engelse triage taal. Voor de professionalisering van triagisten heeft Auxilio Academie een korte, maar zeer efficiënte training medisch Engels ontwikkeld.

Cursus bekijken
Cursus Triage in het Engels bekijken

Brandwonden & triage

2 Accreditatiepunten Algemeen / Huid E-learning

Deze e-learning gaat over brandwonden en alles wat erbij komt kijken om op een kundige en gestructureerde manier, telefonisch onderscheid te kunnen maken in de verschillende soorten urgenties die bij de diverse typen brandwonden horen.

Cursus bekijken
Cursus Brandwonden & triage bekijken
×