fbpx

Meer onderwijs om tekort aan medisch assistenten te voorkomen

Het tekort aan medische assistenten, zoals doktersassistenten, dreigt steeds groter te worden. Verschillende instanties in Zuid-Limburg willen dit probleem aanpakken door meer assistenten op te leiden.

Het UWV, verschillende MBO-opleidingen en Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg hebben een traject ontwikkeld om mensen in de Werkloosheidswet de kans te geven zich op te laten leiden tot medisch assistent. Deze mensen krijgen één dag per week onderwijs en gaan drie dagen per week aan de slag in een praktijk.

Door de coronacrisis was er in veel praktijken geen ruimte om stagiaires aan te nemen, waardoor een essentieel onderdeel van de opleiding tot assistent verloren ging. Daarnaast zijn de werkdruk en de doorstroom naar het HBO belangrijke factoren in het tekort aan assistenten.

Een goede assistent is onmisbaar in een praktijk, er komt veel meer bij kijken dan alleen het aannemen van de telefoon. Daarom is het tekort aan assistenten zorgwekkend, assistenten zijn namelijk onmisbaar in de praktijk.

Ook geneeskundestudenten kunnen hierin bijdragen. Als student is het mogelijk om na het behalen van je bachelor aan de slag te gaan als medisch assistent. Met het steeds groter wordende tekort kunnen zij een belangrijk aandeel vormen in de zorg.

Via Auxilio proberen wij ook ons steentje bij te dragen aan het opleiden van meer assistenten, met de betaalde opleiding tot doktersassistent. Iedereen met een MBO3 diploma kan hieraan deelnemen.

×