fbpx

Zorgen om patiëntveiligheid door hoge werkdruk

Dat er een hoge werkdruk heerst in de zorg is algemeen bekend, maar wat doet dat met de patiëntveiligheid? Daar maken doktersassistenten zich zorgen om. De vereniging van doktersassistenten (NVDA) vindt dat een hoge werkdruk de patiëntveiligheid in gevaar brengt. Één van de oorzaken van deze werkdruk zijn onder andere personeelstekort, regeldruk en complexe zorg.

De NVDA vindt dat de politiek passende maatregelen moet nemen voor dit probleem, bijvoorbeeld door de aantrekkelijkheid van het beroep te vergroten, financieel meer ruimte te bieden voor ondersteunend personeel en de functies van doktersassistenten en triagisten behouden. Het gevaar voor de patiëntveiligheid wordt ook door leden van de NVDA aangekaart. Zo worden sollicitatie-eisen van vacatures voor doktersassistenten verlaagd, wat de kwaliteit van de zorg niet ten goede komt.

Daarom stelt de NVDA voor om doktersassistenten meer medisch inhoudelijke taken te geven en om het financieel makkelijker te maken om extra doktersassistenten aan te nemen. Op deze manier verbeteren we de aantrekkelijkheid van het beroep en dragen we bij aan de patiëntveiligheid. Op dit moment is er geen bescherming van de opleidingstitel van doktersassistenten. De NVDA is aan het onderzoeken of er mogelijkheid bestaat om een inschrijving in het Kwaliteitsregister Doktersassistenten verplicht te maken. Hiermee wordt de kwaliteit van de beroepsuitoefening bewaakt, wat de patiëntveiligheid ten goede komt.

×