fbpx

Ongedocumenteerde mensen worden geweigerd door drukte bij de huisarts

In Amsterdam wordt een grote groep ongedocumenteerden zorg bij de huisarts geweigerd. Een aantal politieke partijen, waaronder GroenLinks en DENK, hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De gemeente schrijft het signaal te herkennen dat een deel van de huisartsen in Amsterdam ongedocumenteerden weigeren, en dat op dagelijkse basis voorbeelden gezien worden. Echter, geven ze ook aan dat het niet bekend is hoe groot het probleem is.

Een belangrijke verklaring voor het weigeren van zorg aan ongedocumenteerden is de enorme werkdruk bij sommige huisartsenpraktijken, waardoor er simpelweg geen plek is voor nieuwe patiënten. Daarbovenop vergt de zorg voor ongedocumenteerden vaak meer tijd, doordat het om ingewikkelde problematiek gaat. Doktersassistenten kunnen gelukkig steeds meer taken op zich nemen en zijn er al lang niet meer voor alleen het administratieve werk. Door het uitvoeren van kleine verrichtingen (zoals het zetten van injecties of oren uitspuiten) kunnen ze een deel van deze werkdruk verlichten.

Daarbij is het ook een probleem dat veel ongedocumenteerden geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, waardoor ze niet binnen het postcodegebied van de praktijk kunnen vallen. Een huisarts moet binnen 15 minuten op het adres van de patiënt kunnen zijn, als er sprake is van een noodgeval. Voor veel artsen is ook de taalbarrière een probleem. Gelukkig biedt de gratis tolkentelefoon hiervoor een mooie oplossing.

×